Meso skuplje 10 odsto

Izvor: Blic, 22.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meso skuplje 10 odsto

Otkupna cena žive stoke u Srbiji, pogotovo svinja, nerealno je niska, upozoravaju stručnjaci i navode da ne bi trebalo da nas iznenadi ako i sveže meso u maloprodaji poskupi. Prema proceni Momira Jovanovića, predsednika Grupacije mesne industrije u Privrednoj komori Srbije meso bi u naredna dva meseca moglo da poskupi za nešto manje od 10 odsto.



- Istina je da proizvođači sada trpe gubitke zbog poskupljenja stočne hrane i goriva i da stoke nema dovoljno. I hrana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i gorivo su proteklih meseci poskupljivali, a meso nije, navodi za „Blic" Rajko Latinović, direktor „Imesa" i dodaje da i pored toga „za sada, odnosno narednih dana „ meso ipak neće poskupeti.

Niko ne može da garantuje da će sadašnje cene kasnije ostati nepromenjene.

- Verujem da se prvo opipavanje pulsa, odnosno ispitivanje terena u vidu manjih poskupljenja može očekivati od februara - smatra Milan Prostran, sekretar Udruženja za poljoprivredu pri Privrednoj komori Srbije.

Otkupne cene stoke, prema njegovim rečima, trenutno su preniske, što pokazuje i sledeća računica. Uzima se da za proizvodnju kilograma mesa treba 8,5 kilograma kukuruza, što trenutno iznosi oko 120 dinara. To znači da bi i otkupna cena kilograma svinjskog mesa trebalo da bude tolika. Ona je međutim mnogo manja i kreće se između 90 i 100 dinara.

U prilog tezi da je realno očekivati veće cene mesa u trgovinama on navodi da se proteklih mesec-dva sveže meso nije mnogo ni kupovalo u prodavnicama, jer je većina imala kućne zalihe po zamrzivačima. Te zalihe sada se polako iscrpljuju, što može biti izazov za prodavce mesa da ga ponude po većim cenama, ukazuje Milan Prostran.

Trenutne cene kilograma svežeg mesa

trgovina svinjski but juneći but

Delta Maksi 314,90 429,90

Tempo 289,90 392,00

Hrvatska 448,39 588,92

Slovenija 498,15 541,89

Crna Gora 364,50 429,30

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.