Meso skuplje 10 do 15 odsto

Izvor: B92, 14.Maj.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meso skuplje 10 do 15 odsto

Beograd -- Tokom vikenda cene mesa skočile su za 10 do 15 odsto. Prodavci kažu da treba očekivati nova poskupljenja, jer se nabavne cene junetine i svinjetine menjaju svakog dana.

U većini mesara i prodavnica u Srbiji kilogram junetine prodaje se po ceni od 430 do 460 dinara. Svinjetina je nešto jeftinija i može da se kupi za 370, a negde čak i za 400 dinara. Vlasnici mesara kažu da se nabavne cene živog mesa stalno menjaju i da su zbog toga povećane i cene mesa u prodavnicama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Ja nikako ne isključujem mogućnost da već koliko sutra ili prekosutra, dođe do novih poskupljenja, ne zavisi od nas došlo je do manjka živih svinja na trzištu. Pre deset dana 'francuska obrada' je bila 240 dinara a danas 300, to je 20 posto povećanje mesa za 10 dana", kaže Sreten Pajović, vlasnik mesare Freš.

U mesari kažu da građani Srbije dnevno troše u proseku oko pola kilograma mesa. Međutim, nisu retki ni oni koji sebi ne mogu da priušte više od sto grama.

U pokretu potrošača podsećaju da je meso samo jedan od proizvoda koji su poskupeli od početka godine.

"Proizvodjači i trgovci zavise od toga šta im država nametne, koliko su njihove cene nabavne, da li su te cene realne ili ne. Jednostavno dođete u situaciju da to postane 'vrzino kolo'. Trgovac ne mora da poveća cenu on može maržu da smanji, ali koje taj ko sebi može da dozvoli sebi da ne zaradi više nego što treba", objašnjava Zoran Veljković iz Pokreta potrošača.

Kao glavni razlog poskupljenja svinjskog i junećeg mesa navodi se smanjenje stočnog fonda zbog skupe hrane.

Tako je zbog slabe ponude skočila cena žive stoke, a na kraju tog lanca i cena mesa u prodavnicama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.