Mesne prerađevine loše za zdravlje?

Izvor: Akter, 26.Okt.2015, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesne prerađevine loše za zdravlje?

Grupa od 22 naučnika iz SZO u Lionu za istraživanje raka proučavalo je više od 800 studija sa nekoliko kontinenata o uticaju mesa u oboljevanju od raka

Svetska zdravstvena organizacija (ZSO) saopštila je danas da razne mesne prerađevine, poput slanine, šunke i viršli, povećavaju rizik od raka debelog creva i drugih vrsta te bolesti, kao i da crveno meso povećava rizik od raka, prenosi agencija AP.

Agencija AP je ocenila da je SZO saopštenjem o povećanju rizika >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << od raka, kada se u ishrani koriste mesne prerađevine, podržao ono što mnogi doktori već godinama upozoravaju.

Grupa od 22 naučnika iz Međunarodne agencija SZO u Lionu za istraživanje raka proučavalo je više od 800 studija sa nekoliko kontinenata o uticaju mesa u oboljevanju od raka.

U proučavanju su uzete u obzir naučne studije o više od 12 tipova raka tokom proteklih 20 godina, navodi AP.

Agencija AP je prenela da su istraživanja pokazala da mesne prerađevine povećavaju rizik od raka, a posebno je utvrđena veza između te vrste ishrane i raka debelog creva.

Istraživanja Agencije SZO iz Liona pokazuju i da crveno meso ima neke važne sastojke, ali je i ono označeno kao "moguće kancerogeno" uz dovođenje u vezu sa rakom prostate, pankreasa i debelog creva.

Ta služba SZO je napomenula da nije imala dovoljno podataka kako bi odredila koja količina mesnih prerađevina je opasna za zdravlje, ali je navela da se rizik povećava sa konzumiranjem većih količina.

Istraživanja u deset studija su pokazala da 50 grama mesnih prerađevina dnevno tokom ljudskog života povećava rizik od raka debelog creva za 18 odsto, navodi AP.

Doktor Kurt Straif iz SZO je rekao u saopštenju da za pojedinca rizik od raka debelog creva usled konzumiranja mesnih prerađevina ostaje mali, ali da se on povećava kada se to mesto češće koristi u ishrani.

Istraživači SZ0 pod prerađenim mesom podrazumevaju kobasice, meso u konzervama i sve dimljene vrste mesa, a u crveno meso se ubraja meso sa mišića i to kod konja, koza, svinja i goveda.

Oni ukazuju i da sve vrste grilovanog i prženog crvenog mesa sadrže velike količine materija koje se sumnjiče da izazivaju rak.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.