Mesečno zaradi 7.500 evra: Šef državne institucije ima najveću platu među direktorima

Izvor: B92, 20.Feb.2022, 10:47

Mesečno zaradi 7.500 evra: Šef državne institucije ima najveću platu među direktorima

Najveću platu, od predsednika uprava i direktora, u Hrvatskoj ima čelnik Hrvatske poštanske banke Marko Badurina.

Naime, registar trgovačkih društava u vlasništvu države na stranicama Povereništva za odlučivanje o sukobu interesa otkrio je da bruto plata predsednika Uprave HBP-a iznosi čak 92.241 kunu, a dok plati sve što od njega zahteva država, ostane mu čisto neto 57.276 kuna (7.500 evra).

Poređenja radi, bruto plata predsednika Sabora Gordana Jandrokovića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je 35.314 kuna, dok mu je neto plaća 22.957 kuna (3.050 evra), predsednik Vlade Andrej Plenković ima približno toliko, odnosno bruto od 34.703 kuna i neto 23.157 kuna dok predsednik države Zoran Milanović ima bruto 41.422 kuna, dok kad plati državi poreze i doprinose, mesečno mu na račun sjedne 26.674 kuna (3.530 evra). Poslednjih dana istakle su se i imovinske kartice guvernera HNB-a Borisa Vujčića i viceguvernera Slavka Tešije koji primaju neto platu malo nižu od 50.000 kuna (6.635 evra).Ali oni nisu ni blizu plate čelnika Hrvatske poštanske banke Marka Badurine.

Badurina je u svojoj imovinskoj kartici upisao da je diplomirani ekonomista koji nije ni u jednoj stranci. Razveden je i ima dece, a prebivalište mu je u Zagrebu. U njegovoj biografiji na stranicama Hrvatske poštanske banke piše da je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 2005. na studiju poslovne ekonomije, a 2012. na istom fakultetu završio je postdiplomske studije na odseku Finansije i bankarstvo. Trenutno pohađa postdiplomski doktorski studij Poslovna ekonomija na Ekonomskom fakultetu u Splitu, prenosi Dubrovački dnevnik.

Prema službenoj biografiji karijeru je započeo 2007. godine u Volksbanci u Sektoru riznice kao Junior Fixed Income Dealer, a iste godine postaje Securities Trader. Krajem 2012. preuzima funkciju zamenika direktora Sektora finansijskih tržišta u istoj banci koja početkom 2013. postaje Sberbanka. Od septembra 2017. do prelaska u Hrvatsku poštansku banku bio je savetnik Uprave u Uredu Uprave Sberbanke zadužen za razvoj i sprovođenju strategije u segmentima poslovanja na finansijskim tržištima, investicionom bankarstvu i poslovanju s finansijskim institucijama te za unapređenje poslovanja svih segmenata banke s institucionalnim i velikim korporativnim klijentima, piše Net.hr.

Predsednik Uprave HPB-a postao je 2019. godine nakon što je Ministarstvo finansija sprovelo javni konkurs za to mesto. Badurina je u biografiji napisao da je u HPB-u "zadužen i nadležan za zastupanje Banke u odnosima s deoničarima, Nadzornim odborom, organima vlasti i javnošću, strateško upravljanje Bankom i vođenje sednica Uprave Banke" te da "nadzire i upravlja organizacionim jedinicama: Sektor poslovanja s velikim preduzećima, Sektor finansijskih tržišta, Ured unutarnje revizije, Ured za usklađenost i podršku Upravi, Ured za pravne poslove, Ured za korporativne komunikacije i Ured za strateški razvoj".

Badurina je u imovinskoj kartici prijavio dva kredita podignuta u Sberbanci iz koje je došao u HPB. Prvi kredit je iz 2015. godine na 30.000 evra na sedam godina, kamata je 5,25 posto, a mesečna rata 427 evra. Drugi kredit na iznos od sedam hiljada evra podigao je 2018, rok otplate je 6 godina, kamata 5,25 posto, a mesečna rata 113 evra.

Predsednik Uprave HBP-a ima stan od 50,3 kvadrata u Zagrebu a stekao ga je kreditom i prodajom imovine. Uz to je upisao i parking mesto vrednosti 44 hiljada kuna. Vozi Mercedes CLA iz 2015. godine vredan 150.000 kuna koji je kupio na kredit. Zanimljivo je da uz toliku platu predsednik Uprave HBP-a nema ušteđevine prijavljene u imovinsku karticu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.