Izvor: Blic, 30.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesečna kontrola firmi sa 'bele' liste

Mesečna kontrola firmi sa 'bele' liste

BEOGRAD Prva 'bela lista' kompanija iz SRJ koje će biti izuzete iz pooštrenog režima sankcija biće objavljena 30 juna. Jan Vilhem Blankert, zamenik otpravnika poslova delegacije Evropske komisije u Beogradu, izjavio je za 'Blic' da će EU svakog meseca vršiti reviziju ove liste.

Ostavljena je mogućnost da se neko izbriše ili doda na listu. Kompanije mogu da dopune dokumentaciju koju mogu da predaju Ministrastvu za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << financije u Hagu ili u bilo kom drugom glavnom gradu zemlja članica. Takođe, sve informacije se mogu dobiti i u ambasadama u Beogradu kaže Blankert.

Prema novim pravilima, EU zabranjeno je bilo kakvo investiranje u Srbiju, čak u kompanije koje se na 'beloj listi'.

S ovim kompanijama se može poslovati, ali se ne može ulagati u njih ističe Blankert.

Propisima EU previđena je izvezna fleksibilnosti, odnosno ostavljena je mogućnost da se odobre izuzeci.

Imali smo problema oko projekta čišćenja Dunava. Jugoslovenske vlasti su zahtevale da projekat realizuju domaće kompanije. Tako je odlučeno da ako na tenderu jugoslovenske firme daju najbolje uslove, iako su državne mogu da realizuju ovaj projekt. Jedan od izuzetaka biće i izvoz struje na Kosovo, kao i saradnja s gradovima gde je na vlasti opozicija, iako oni, formalno gledano, spadaju u vlast kaže Blankert. T.A.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.