Mesarović: Moja plata je moja stvar

Izvor: B92, 24.Sep.2010, 04:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesarović: Moja plata je moja stvar

Beograd -- Predsednica Vrhovnog saveta sudstva Nata Mesarović povećala je sama sebi platu za 74.452 dinara, pa sada ukupno zarađuje gotovo četiri hiljade evra.

Naime, Vrhovni savet sudstva, čiji je Nata Mesarović predsednik, doneo je odluku da sudijama Kasacionog suda, pa i samoj Mesarovićki, poveća platu za 30 odsto.

Mesarevićeva, koja je istovremeno i predsednica Vrhovnog kasacionog suda, sada ima osnovnu platu od 322.625 dinara, plus dodatak za rad >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u VSS od 45.000 dinara i još 35.000 dinara za rad u Ministarstvu pravde.

Tako umesto nekadašnjih 248.173, Mesarovićeva sada ima platu od 322.625 dinara. Njena ukupna mesečna primanja su čak 402.625 dinara pošto dobija i mesečne naknade od 45.000 dinara za vođenje Vrhovnog saveta sudstva, a zarađuje još i 35.000 dinara kao član Komisije za polaganje pravosudnog ispita pri Ministarstvu pravde.

Inače, po zakonu, Vrhovni kasacioni sud ima 29 sudija, ali petoro njih još nije imenovano. Upravo u toj činjenici da nisu imenovane sve sudije, Nata Mesarović je našla zakonski osnov da poveća plate zbog „povećanog obima posla".

Tako su „zahvaljujući" Mesarovićki povišicu od 30 odsto dobile i sve ostale sudije. Među njima je i Sonja Brkić, upamćena po tome što je tokom 2008. uzimala dve plate, uz godišnju platu u Vrhovnom sudu Srbije od 1.970.815 dinara, Brkićka je tada kao predsednica RIK-a uzela još 2.673.584 dinara.

Bivša predsednica Vrhovnog suda Vida Petrović-Škero, koja danas radi zajedno sa Natom Mesarović u Vrhovnom kasacionom sudu, bila je vidno iznenađena, piše Pres, kada su joj novinari tog lista rekli da ih je njena koleginica uputila da se raspitaju koliku je platu primala dok je bila na čelu VSS. "U ovom trenutku ne znam tačan iznos, ali pozovite me sutra da proverim. Samo da naglasim da ja nikada nisam imala duplu platu...", kazala je Škero.

Nata Mesarović odbila je da razgovara s novinarima B92, ali je u saopštenju za javnost priznala da joj je plata povećana. Međutim, ona u saopštenju kaže da su informacije o visini primanja netačne i tendenciozne, ali nije navela o kom se iznosu radi.

"Moji prihodi su već više od 30 godina javni i takvi će biti do okončanja moje karijere. Postavlja se pitanje da li naručioci ovakvih tekstova mogu da objasne poreklo svoje imovine i izvore svojih prihoda. Svi moji prihodi su zakoniti i isplaćuju se na osnovu propisa, a primaju ih svi oni koji pored redovnih, vrše i druge dužnosti. Tačno je da plata uvećana za 30 odsto svim sudijama Vrhovnog kasacionog suda, pa se uvećanje odnosi i na mene kao predsednika koji je istovremeno i sudija tog suda, a odluku je doneo Visoki savet sudstva koji ima 11 članova", navodi se u njenom saopštenju.

Istovremeno, list Pres piše da je sudija Mesarović optužila taj list da „objavljuje naručene tekstove".

"Neću ništa da vam kažem! Moji prihodi su moja stvar i nemam vama šta da ih objašnjavam! Kada budem pozvana da branim svoje prihode, ja ću to i da uradim! A naručiocu ovog teksta poručujem: Razmisliću da li da progovorim, jer ako ja progovorim, biće svašta! Zar posle ovoga što ste objavili neko treba da mi upadne u stan, da me ubije?! Pitate mene koliko zarađujem, a što ne proverite koliku je platu imala predsednica Vrhovnog suda pre mene...", rekla je Nata Mesarović i odbila svaki dalji razgovor za Pres, navodi se u tekstu tog dnevnog lista.

Članica Sindikata pravosuđa Beograda Slađanka Milošević kaže da je skandalozno to što su članovi VSS-a sami sebi povećali zarade.

"Molim vas, to je bruka! Bruka i sramota! Šta je sa ostalima u pravosuđu? Pa, sudski referenti imaju plate između 16.000 i 20.000 dinara i to su ubedljivo najmanja primanja u državnoj administraciji", kaže Milošević i dodaje da je bilo logičnije da je Visoki savet sudstva izabrao još pet sudija koliko nedostaje Vrhovnom kasacionom sudu, umesto što je podigao plate.

Milošević je pozvala reizabrane i nereizabrane sudije da se pridruže Sindikatu pravosuđa Beograda u štrajku najavljenom za 6. oktobar zbog niskih primanja i preopterećenosti poslom.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević kaže da joj nije jasno zašto sudije Vrhovnog kasacionog suda ne dele sudbinu svih ostalih sudija.

"Molim vas, čime se ta odluka VSS-a obrazlaže?! Ako se jednim sudijama povećava plata, zašto se to ne čini i ostalima?! Čime su to Mesarovićka i njeni najbliži saradnici zaslužili tako velike plate?!", kaže Boljevićeva.

Boljević kaže da smatra "da je gospođa Nata Mesarović bila najmanje u sukobu interesa. I mislim da sve sudije u Srbiji, a posebno one koje su imale mogućnost da utiču na način kako će sudstvo funkcionisati, moraju da dele sudbinu svih ostalih sudija, a ne da sebe stavljaju u povlašćen položaj”.

Ako je kriterijum za veću platu bio prebukiranost sudija, onda je povišicu trebalo dati i sudijama u Privrednom apelacionom sudu, gde radi 25 posto manje sudija od propisanog, dodaje ona.

Pratite specijal: NIS na berzi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.