Izvor: B92, 01.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mere za smanjenje nezaposlenosti

Beograd -- Svaki treći nezaposleni u Srbiji ima manje od 30 godina, više nego u bilo kojoj drugoj državi koja prolazi kroz tranziciju.

Nadležni kažu da je problem u kvalifikacijama, ali da bi kroz niz mera koje država sprovodi broj mladih bez posla trebalo da bude prepolovljen u narednim godinama. Među mladima koji traže posao najviše je onih sa završenom srednjom školom. Oni kažu da je preko Službe za zapošljavanje teško naći posao, a da se iza brojnih ponuda u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oglasima obično kriju neki dodatni zahtevi.

Šest odsto mladih bez posla ima kvalifikacije koje zadovoljavaju zahteve poslodavaca, kažu u Službi za zapošljavanje.

Znanje engleskog jezika i rada na računaru se podrazumevaju, a služba organizuje dodatne obuke za one koji hoće da nauče zanate, objašnjava za B92 Božena Milivojević, posrednica u zapošljavanju. "Organizujemo obuke kelnera, šankera, zavarivača, termoizolatera", kaže ona.

Kako bi podstakla zapošljavanje mladih do 30 godina, država umesto poslodavca plaća i poreze i doprinose. Takva praksa postoji poslednjih šest mseci i, kako za B92 kaže ministar rada Slobodan Lalović, prvi rezultati su dobri.

"Sada poslodavca zapošljavanje mladog čoveka ništa ne košta. Niz stimulativnih mera smo preduzeli i preduzimaćemo da bi ostvarili jedan od ciljeva naše strategije zapošljavanja - da se za par godina prepolovi učešće mladih do 30 godina u ukupnom broju nezaposlenih", kaže on.

S druge strane, bivši ministar finansija Božidar Đelić smatra da bez većih investicija i većih novčanih podsticaja nezaposlenima koji hoće da počnu biznis uskoro ne treba očekivati pad broja nezaposlenih. Njih je, već godinama, oko milion.

"Trebaće dosta vremena jer je u ekonomiji sve povezano. Znamo da se broj nezaposlenih u Bugarskoj prepolovio tek kada se približila Evropskoj uniji i kada su počeli da stižu krediti i investicije u kandidata za ulazak u EU", kaže Đelić.

"Trebaće dosta vremena da se prepolovi stopa nezaposlenosti. Ja sam realan, trebaće i nešto više vremena. Što brže uđemo u EU, utoliko ćemo brže smanjiti stopu nezaposlenosti", smatra on.

Među mladima posao najbrže nalaze ekonomisti, menadžeri, profesori engleskog jezika, matematike i fizike i informatičari. Posao teško nalaze oni sa osnovnom školom, ali i maturanti gimanzija i prehrambeni tehničari. Na posao u Srbiji u proseku se čeka četiri godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.