Izvor: B92, 26.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Memorandum o Panevropskom naftovodu

Beograd -- Sredinom januara u Rimu pet evropskih država potpisaće Memorandum za realizaciju projekta izgradnje Panevropskog naftovoda.

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Slobodan Sokolović rekao je novinarima da bi Memorandum trebalo da potpišu resorni ministri Rumunije, Hrvatske, Italije i najverovatnije Slovenije i Srbije. To bi bio najekonomičniji sistem transporta kaspijske i ruske nafte od luke Konstanca na Crnom Moru ka centralnoj Evropi. To je i prvi zajednički >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << regionalni projekat u jugoistočnoj Evropi.

Svih pet država koje bi trebalo da budu uključene, mogle bi da imaju višestruku korist. Pored toga što bi se domaće rafinerije priključile na naftovod, države bi naplaćivale i taksu za prolaz nafte.

"Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju, naftovod koji će se prostirati od Konstance do Trsta (PEOP) će dobiti konkretnu podršku resornih ministarstava svih država uključcenih u razvoj ovog veoma važnog regionalnog projekta", naglasio je Sokolović.

On je objasnio da će u Rimu članovi međudržavnog Komiteta za izgradnju PEOP-a potpisati i ugovor o osnivanju kompanije za razvoj, koja bi trebalo da izradi studije i međudržavne ugovore neophodne za izgradnju ovog naftovoda dugačkog 1.300 kilometara.

Prema rečima člana internacionalnog savetničkog odbora za PEOP Jelene Radun, ceo projekat izgradnje ovog naftovoda koštaće oko dve milijarde evra, a faza izrade studije, koja će trajati 18 meseci, trebala bi da košta oko deset miliona evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.