Medvedev u Srbiji

Izvor: SEEbiz.eu, 19.Okt.2019, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev u Srbiji

BEOGRAD - Predsednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev stigao je u jednodnevnu posetu Srbiji povodom 75 godina od oslobođenja Beograda 1944. u Drugom svetskom ratu. Domaćin mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Očekuje se da će ruski premijer u razgovorima sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić potvrditi snažno istorijsko prijateljstvo dva naroda, ali i dati podršku Srbiji po pitanju kosovskog problema.

Pred današnji dolazak >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Medvedev je uputio jasnu poruku da njegova zemlja ne menja stav o Kosovu i Metohiji i istakao neophodnost poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, a da ideju o mogućem stvaranju „velike Albanije" smatra veoma opasnom.

Medvedev dolazi u Beograd u okolnostima kada se očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine, pojačavaju pritisci na Srbiju, a američka diplomatija ubrzava donošenje konačnog rešenja, pa se očekuje da će o svemu tome biti reči u razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Vučić će Medvedevu biti domaćin, najpre, na Vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, gde će prisustvovati prikazu sposobnosti Vojske Srbije povodom Dana oslobođenja Beograda „Sloboda 2019".

Popodne će u Palati Srbija srpski predsednik i ruski premijer razgovarati „tet-a-tet", i tom prilikom verovatno razmeniti stavove o najaktuelnijm pitanjima međusobne saradnje u kojoj značajno mesto imaju i otvorena politička pitanja u regionu, ali i ekonomija, gradnja Turskog toka gasovoda, najavljeno potpisivanje trgovinskog sporazuma između Srbije i Evroazijske unije, vojno tehnička saradnja.

Posle razgovora u četiri oka i ceremonije razmene potpisanih bilateralnih dogovora, najavljeno je da će se Vučić i Medvedev obratiti javnosti.

Ruski premijer biće gost i posebne sednice Parlamenta na kojoj će se obratiti poslanicima, a od 20 sati sa svojim domaćinom predsednikom Vučićem prisustvovaće u Sava centru svečanoj akademiji povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Tokom dana, posle razgovora u Palati federacije, Brnabić i Medvedev će položiti vence na Spomen-groblju Oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu, a tokom dana u Beogradu je predviđen niz događaja vezanih za oslobođenje Beograda u kome su zajednički učestvovali borci dve zemlje.

Poseta ruskog premijera upriličena na ovaj dana, kako je rekao sam Medvedev pred dolazak, je poruka da je važno da Srbija i Rusija koje su mnogo nastradale od fašizma, zadrže iste ocene onoga što se dogodilo pre 75 godina i da se suprotstave pokušajima revizije istorije koji dolaze u poslednje vreme od nekih zapadnih zemalja, prenosi Tanjug.

Foto: Tanjug

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

SARADNJA SRBIJE I RUSIJE Vučić i Medvedev prisustvovali razmeni potpisanih sporazuma

Izvor: Blic, 19.Okt.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Rusije Dmitrij Medvedev prisustvovali su večeras u Palati Srbija u Beogradu razmeni potpisanih dokumenata između dve vlade.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.