Međugodišnji rast BDP u trećem kvartalu neznatno niži od procene

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2022, 12:14

Međugodišnji rast BDP u trećem kvartalu neznatno niži od procene

Realni međugodišnji rast bruto domaćeg proizvoda u trećem tromesečju iznosio je 1,0 odsto, što je neznatno niže od preliminarne procene, koja je iznosila 1,1 odsto, objavila je Narodna banka Srbije.

Takođe, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja je u periodu januar-oktobar 2022. ostvarila međugodišnji rast od 1,7 odsto, vođena rastom sektora rudarstva (24,2 odsto) i prerađivačke industrije (2,1 odsto), dok je u sektoru energetike >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zabeležen pad (10,5 odsto).

U okviru prerađivačke industrije, rast je ostvaren u 13 od 24 grane, a najveći doprinos rastu potekao je od proizvodnje derivata nafte, farmaceutskih proizvoda i mašina i opreme.

Posmatrano samo u oktobru 2022, industrijska proizvodnja je neznatno smanjena, za 0,1 odsto međugodišnje.

Takvom kretanju doprineo je niži obim proizvodnje u prerađivačkoj industriji (–2,0 odsto međugodišnje) i u sektoru energetike (–1,2 odsto međugodišnje), koji je gotovo u celosti nadoknađen visokim rastom proizvodnje u sektoru rudarstva od 18,4 odsto međugodišnje.

U okviru uslužnih sektora, promet u trgovini na malo je u oktobru 2022, u odnosu na isti mesec prethodne godine, realno porastao za 5,0 odsto, dok je u periodu januar-oktobar realni rast iznosio 7,1 odsto međugodišnje.

Ukupan broj dolazaka turista u oktobru viši je 86,7 odsto međugodišnje, a ukupan broj noćenja turista za 74,1 odsto.

U periodu januar-oktobar 2021, ukupan broj dolazaka turista viši je za 54,3 odsto međugodišnje, a broj noćenja turista za 36,2 odsto međugodišnje.

Kada je reč o spoljnotrgovinskim kretanjima, robni izvoz je u oktobru ostvario međugodišnji rast od 22,4 odsto, a robni uvoz međugodišnji rast od 29,9 odsto.

U periodu januar-oktobar 2022, u odnosu na isti period prethodne godine, robni izvoz je porastao za 27,2 odsto međugodišnje, a robni uvoz za 36,1 odsto.

Prema podacima Ankete o radnoj snazi, stopa nezaposlenosti je u trećem tromesečju 2022. godine iznosila 8,9 odsto, što je na nivou drugog tromesečja i za 1,6 procentnih poena niže nego u trećem tromesečju prethodne godine.

Istovremeno, stopa zaposlenosti je iznosila 50,8 odsto i u odnosu na drugo tromesečje niža je za 0,1 procentni poen, a u poređenju sa istim periodom prethodne godine viša je za 0,6 procentnih poena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.