Izvor: B92, 16.Jan.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medba: "Karneks" krši svako postojeće pravilo

Vrbas -- Predstavnik Norveškog instituta za vodna istraživanja i direktor "Projekta revitalizacije Velikog bačkog kanala" Tim Medba upozorio je da će norveški tim napustiti taj projekat ukoliko vlasti ne sprovedu zakonske odredbe o prečišćavanju fabričkih otpadnih voda. Nered u krugu Fabrike mesa "Karneks" iz Vrbasa on je nazvao "pravom džunglom". "Nikada u karijeri nisam video takav nered. Karneks' krši svako postojeće pravilo o upravljanju klaonicama. Takva fabrika odavno bi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trabalo da bude zatvorena", rekao je Medba. On je naveo da su u krugu fabrike nađeni zaraslo šiblje i potpuno zapušten pogon za prešišćavanje otpada, jer se otpadne vode cevima sprovode direktno do kanala, umesto do veštačkih laguna, pa je kanal stotinama metara nizvodno od fabrike crven od krvi, a u njega se baca i koncentrisana mast koja ostaje posle prerade. Medba je od predsednika Izvršnog veća Vojvodine Đorđa Đukića zatražio pomoć na terenu kako bi projekat revitalizacije Velikog bačkog kanala bio nastavljen. "Ukoliko vojvođanske vladajuće strukture ne budu pomogle da situacija oko Velikog bačkog kanala bude popravljena u smislu sprovođenja zakonskih odredbi o prečišćavanju fabričkih otpadnih voda, norveški tim napustiće projekat", upozorio je Medba.

Projekat oporavka Velikog bačkog kanala započet je u junu prošle godine, a posao finasira norveška vlada, preko svog Instituta za vodna istraživanja, s 1,5 miliona evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.