Mazut skuplji 60 odsto

Izvor: Politika, 19.Sep.2011, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mazut skuplji 60 odsto

NIS jedini snabdevač jer je uvoz tog energenta i dalje zabranjen

Toplane u Srbiji biće tehnički spremne da 15. oktobra zvanično krenu s novom grejnom sezonom, potvrdio je juče za „Politiku” Milovan Lečić, predsednik Udruženja toplana Srbije. Kako bi bili sigurni da će grejna sezona proteći bez većih problema, na sastanku toplana, zakazanom za četvrtak, trebalo bi, kaže Lečić, da bude definisan način isporuke mazuta koji toplane jedino mogu da kupe kod Naftne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << industrije Srbije.

– NIS je jedini snabdevač mazutom koji u potpunosti može da zadovolji potrebe toplana (oko 80.000 tona) i da energent stigne na vreme. Iako postoje i prodavci koji bi bili posrednici između NIS-a i toplana, toplane insistiraju da budu krajnji kupac jer samo tako mogu biti sigurne da će u kriznim situacijama dobiti energent na vreme i u dovoljnim količinama – ističe Lečić.

Upitan kako će toplane uspeti da na vreme izmiruju obaveze prema NIS-u za isporučeni mazut, budući da je ruski gazda „Gaspromnjeft” vrlo izričit kada je naplata u pitanju – da robu dobijaju samo toplane koje na vreme izmiruju obaveze, Lečić kaže, da se ovih dana očekuje odgovor NIS-a na ponudu toplana o mogućem načinu plaćanja.

– Novina je što bi toplane od ove sezone, umesto da pojedinačno, kao što je bio slučaj do sada, potpisivale zajednički ugovor s NIS-om. Dakle, s jedne strane toplane, a s druge snabdevač – NIS – izričit je Lečić.

Kada je reč o plaćanju i dalje postoje toplane koje svoja potraživanja mogu da izmire u roku od 15 dana, kao i one koje to rade posle 45 dana. One toplane koje uspevaju da naplate svoja potraživanje plaćaće NIS-u mazut avansno, ali detalji oko ovoga tek treba, pošto stigne odgovor iz NIS-a, da se utanače.

Verujemo da će, napominje Lečić, NIS imati razumevanja, što ne znači da će davati mazut bez pokrića, ali i toplane moraju dati garanciju da će robu plaćati kako ugovorom bude predviđeno. NIS i dalje, objašnjava on, insistira da se cene usklađuju svakog utorka i tako će biti i sada. Problem je, međutim, što je mazut poskupeo od kraja prošle grejne sezone do danas za oko 60 odsto, s 37,52 na skoro 60 dinara po kilogramu, što je dodatno opterećenje za toplane.

On kaže da pitanje snabdevanja mazutom, toplane moraju da reše same, bez uplitanja vlade, dodajući da je dovoljno to što vlada čini kada je u pitanju obezbeđenje mazuta iz robnih rezervi.

Iako je krajnji rok za vraćanje mazuta iz robnih rezervi od prošle grejne sezone bio 1. septembar, pojedine toplane još nisu uspele da plate sve što duguju. Roba se vraća za robu, a ne novcem, ali očekujemo da će sve biti uskoro regulisano, kaže Lečić.

On ne očekuje probleme u snabdevanju gasom jer „Srbijagas” ni prethodnih godina nije dovodio u pitanje isporuku gasa toplanama, bez obzira što većina ne može na vreme da izmiri svoj dug, te da gas sigurno neće uticati na kvalitet grejanja tokom predstojeće grejne sezone.

J. Petrović

objavljeno: 20.09.2011.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Hoće li sve toplane imati za mazut?

Izvor: B92, 20.Sep.2011, 13:15

Beograd -- Iako je najavljeno da će grejna sezona početi 15. oktobra, brine to što se instistira da mazut dobiju one toplane koje na vreme izmiruju obaveze i poskupljenje...Milovan Lečić, predsednik Udruženja toplana Srbije kaže da su ovih dana očekuje odgovor NIS-a na ponudu toplana o mogućem...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.