Izvor: RTS, 30.Jun.2023, 13:55

Уницеф и Maxi заједно за младе који се суочавају са проблемима везаним за ментално здравље

Како би младима, у овим изазовним временима пружили подршку и одговоре на питања која их муче, тим искусних психолога и психотерапеута доступан је 24/7 на онлајн платформи Све је ОК. Платформу су осмисли стручњаци који раде са младима, уз подршку УНИЦЕФ-а, ОПЕНС-а >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << из Новог Сада, Института за ментално здравље и НАДЕЛ-а, саопштено је из Уницефа.
Младе особе на платформи могу заказати онлајн саветовање или добити цхат услугу – четовање у реалном времену са професионалцима који имају искуства у превазилажењу траума. Сви који желе да разговарају са стручњацима, могу позвати број 116111 и тај позив је бесплатан.

Малопродајни ланац Делез Србија, власник трговинског ланца MAXI, донирао је 10 милиона динара и на тај начин омогућио рад ове платформе у наредних годину дана и свакодневно саветовање за све младе из Србије којима је потребна помоћ, разговор и подршка.
“Подршка компаније Делез Србија изузетно је важна за младе људе у нашој земљи који на платформи могу да добију подршку током 24 сата. Уницеф и Делез Србија су дугогодишњи партнери и њихова подршка нашем раду у тренутку када се младе особе налазе под огромним оптерећењем, представља одраз истинског поверења између два партнера и заједничку визију како да се подрже чланови нашег друштва којима су сада наша помоћ и разумевање најпотребнији. Овом донацијом ћемо обезбедити неометано функционисање платформе која је осмишљена да би млади људи, који желе да разговарају о својим проблемима и бригама, увек имали сигурно место где ће добити стручну помоћ. Без обзира на место становања, платформа омогућава приступ и доступност услуга психолошке подршке свим младим особама у нашој земљи и даје информације које су значајне и за родитеље и за стручњаке у виду текстова, као и вебинара. Захваљујући овој донацији, ми смо у прилици да радимо на даљем унапређењу услуга и план нам је да јачамо капацитете и институција и стручњака који се баве проблемима менталног здравља младих и адолесцената“ изјавила је Станислава Вучковић, руководитељка Програма за младе Уницефа у Србији.
Након трагичних догађаја у мају, на платформи је креиран засебан сегмент Подршка у време кризе намењен младим људима којима је потребан разговор о трагичним дешавањима у нашој земљи.
“Млади су нешто најлепше што свака заједница поседује и брига о њиховом добру је обавеза свих нас. Наша мисија је пружање подршке за бољи живот, а у овој теми Уницеф је био наш природан партнер са којим имамо дугогодишњу успешну сарадњу. Ова организација поседује знање и искуство, и баш зато верујемо да ће онлајн платформа бити велика подршка и ослонац свим младима који у овим изазовним временима имају потребу за разговором и саветом“ истакао је Јан Вилем Докхејр генерални директор трговинског ланца Делез.
Младе особе и адолесценти суочавају се са изазовима везаним за одрастање који могу проузроковати дуготрајни стрес и анксиозност и довести до психичких проблема који умањују капацитете младих да постижу циљеве и живе испуњен живот.
Услед страха од неприхватања и стида који осећају јер мисле да са њима нешто није у реду, млади се затварају уместо да разговарају о ономе што их мучи, а разговор је први корак да им буде боље.
Да би се охрабрили да поделе своје дилеме и бриге и на време се обрате за помоћ у вези менталног здравља, креирана је онлајн интерактивна платформа Све је ОК.
Платформа је истовремено намењена и родитељима и наставницима и на њој се налазе бројни садржаји који ће им помоћи да се упознају са бригама које муче њихове тинејџере и адолесценте.
Родитељи на платформи могу да сазнају како да им буду најбоља могућа подршка у случају раскида, изостанка сна или претеране забринутости за најмање ситнице.
Наставници имају посебно важну улогу у одрастању и сазревању деце и младих и они на платформи могу да пронађу корисне савете како да комуницирају са њима, а посебно сада када је њихова рутина промењена и суочавају се са додатним притиском.
Платформа и родитељима и наставницима нуди препоруке и савете како да помогну младима да преброде осећај забринутости и дуготрајне узнемирености и слично.
“Наша је процена да ће онлајн саветовалиште на платформи Све је ОК посебно бити корисно током летње паузе када ће деца и млади бити на распусту који значи одсуство редовних и уобичајених рутина и обавеза. У тим околностима код младих се може покренути узнемирење и осећај усамљености. Јако је важно да током летњег периода сви обратимо посебну пажњу на младе, да им будемо доступни, стрпљиви и толерантни према њима. Отвореност за њихово виђење стварности развија код њих осећај да их разумемо и да смо ту да им помогнемо. Најважнији корак ка повратку редовним активностима и здравим животним навикама је разговор и подршка да се превазиђу непријатна искуства и стања у којима се могу наћи. Важно је да ми одрасли будемо ослонац младима, а бројне препоруке како остварити подршку могу се наћи  на самој платформи Све је ОК“, изјавила је Јелена Радовановић  психолошкиња и координаторка онлајн саветовалишта, ангажована у свакодневној саветодавној пракси са младима.
Све услуге на платформи су бесплатне.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.