Matijević želi ulagati u hrvatski turizam

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Nov.2015, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matijević želi ulagati u hrvatski turizam

ZAGREB - Petar Matijević kaže da bi mu investicija u poljoprivredno zemljište u Jankovcima i Negoslavcima trebala poslužiti kao pilot-projekt, svojevrsno “ogledalo za daljnja ulaganja”.

- Nakon dubinske analize zbrojili smo sve prednosti i nedostatke ulaganja u ove zadruge. Zaključili smo da je važno steći iskustva poslovanja po europskim pravilima. Kod vas postoje subvencije, kod nas ih nema pa opet naš ratar u Vojvodini ima veći prinos po hektaru. Nema nikakvog razloga >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << da to i ovdje ne postignemo jer su površine okrupnjene, a bez velikih površina nema dobrih rezultata - kaže Matijević za Jutarnji list.

Matijević najavljuje dolazak svoje mesne industrije u Hrvatsku i želju za ulaganjem u turizam.

U razvoju ratarstva njegovi stručnjaci planiraju povratak tradicionalnom tretiranju zemljišta poput stajskog gnojiva umjesto umjetnog koje iscrpljuje zemlju. U Vojvodini su vrlo brzo primijetili da je zemlja na kojoj su se nekad Nijemci bavili poljoprivredom u puno boljem stanju nego ona tretirana novim metodama.

- Čujem da je kod vas vrlo teško doći do stajskog gnojiva jer je opala stočarska proizvodnja i otkup mlijeka. Tako je to na ovim prostorima, nama smrdi stočarstvo i svinjogojstvo, a u Europi se od izmeta dobiva energija. U Danskoj vlade najčešće padaju zbog krmača, tj. kad krmače ne daju po 36 tovljenika. A znate li koliko kod nas daju? Ni dvadeset - nastavlja Matijević.

Iako u srpskim medijima navode da rijetko daje intervjue, jedan od najbogatijih Srba (na godišnjoj NIN-ovoj listi TOP 300 najuspješnijih za 2013. uvjerljivo drži prvo mjesto sa zaradom od oko tri milijarde dinara) odgovorio je na gotovo sva naša pitanja. Smeta mu, kaže, što tabloidi u Srbiji stalno potenciraju kuloarske priče o njegovom poslovanju. Prije 15 godina njegova je obitelj bila i ucijenjena nakon otmice sina Bojana, za što je Matijević platio gotovo milijun maraka otkupnine. Kasnije su otmičari pronađeni.

Drugi skandal koji se veže uz Matijevića je njegovo uhićenje 2013. zbog sumnje da je građevinskim mešetarenjem oštetio grad Novi Sad za 1,3 milijuna eura. Suđenje još nije gotovo. Piše se i o problemima s gradnjom hotela u zaštićenom dijelu Fruške gore, spočitavaju mu se kumovsko-poslovno-zemljačke veze s Vojislavom Gajićem, podrijetlom iz Bobote...

- Trebalo se snaći u poslovnom okružju kakvo je tada bilo. Sada su pravila jasna i svima je u interesu da kvalitetnim radom dosegnemo europske standarde - zaključuje Matijević.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.