Izvor: Glas javnosti, 22.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matić ne planira investicije u IMT

BEOGRAD - Sindikat „Industrije mašina i traktora“ neće prihvatiti da se pregovora sa trećerangiranim ponuđačem na tenderu, konzorcijomom „Agri investments“, jer nije ponudio ni dinar za investicioni program, izjavio je predsednik Samostalnog sindikata u IMT-u Milojko Surudžić. On je rekao da je konzorcijum „Agri investments“, koji čine beogradski MPC, u vlasništvu Petra Matića, i italijanska firma „Adrijano korsi“, ponudio cenu od 76 miliona evra, ali nije ponudio bilo kakav >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << investicioni program, što je neprihvatljivo za zaposlene.

Surudžić, koji je i član tenderske komisije za IMT, naveo je da će taj sindikat inicirati da se za IMT traži strateški partner, kao i da je to, za druge firme iz metalskog kompleksa, predložio Samostalni sindikat metalaca Srbije. „Za IMT poželjan je kao strateški partner nemački ‘Klas’, ali i partneri iz Indije“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, Samostalni sindikat metalaca je već pokrenuo inicijativu da se metalski kompleks privatizuje pod posebnim uslovima i da se traži strateški partner za IMT, RTB „Bor“, „Zastava kamione“, FAP, „Prvu petoletku“, IMR, „14 oktobar“, odnosno za sve firme koje na tenderu nisu nikako mogle da prođu. On nije mogao da precizira šta je razlog odustajanja konzorcijuma „Pol-mot varfama“ i dodao da je, prema njegovim saznanjima, potencijalni kupac odustao zbog problema u samom konzorcijumu.

- Ugovor o prodaji je već bio 90 odsto završen, ali se desila ista situacija kao sa Filipom Cepterom, pa su u zadnji čas odustali - naveo je Surudžić. Konzorcijum poljske firme „Pol-mot varfam“ i „Neverfild limitid“, koji predvodi bivši ministar energetike Goran Novaković, odustao je prošle nedelje od kupovine IMT-a, a kao razlog naveo je objektivne okolnosti vezane za promene kod jednog od partnera u konzorcijumu. Ovaj konzorcijum ponudio je 109,3 miliona evra za kapital IMT-a, a za investicije 13 miliona evra. Agencija za privatizaciju izašla je u javnost sa saopštenjem da će odluku o tome šta će biti sa tenderom za IMT saopštiti u najkraćem roku. Prethodno, prvorangirani konzorcijum koji su činile švajcarska firma „Hom art end servisis“, u vlasništvu Filipa Ceptera, i slovenačke „SIP Strojne industrije“ odustao je od tendera zbog odustajanja banaka da isprate ovu transakciju.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Radnici IMT-a neće trećerangiranog

Izvor: B92, 22.Jul.2008

Beograd -- Sindikat "Industrije mašina i traktora" (IMT) neće prihvatiti da se pregovora sa trećerangiranim ponuđačem...Predsednik Samostalnog sindikata u IMT-u Milojko Surudzić kaže da je razlog to što na tenderu konzorcijom "Agri investments" nije ponudio ni dinara za investicioni program....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.