Mask poručuje: Treba nam litijum, a ne aplikacije za deljenje fotografija

Izvor: B92, 24.Apr.2023, 19:05

Mask poručuje: Treba nam litijum, a ne aplikacije za deljenje fotografija

Prvi čovek kompanije Tesla, Ilon Mask, podsetio je investitore na sve veći izazov u proizvodnji električnih vozila.

To je, prema njegovim rečima, obezbeđivanje dovoljnih količina litijuma za baterije za ovu vrstu automobila.

"Akcenat je mnogo više na rafinaciji litijuma, nego na njegovom kopanju. Litijuma ima, samo je pitanje stvaranja kapaciteta za rafinaciju“, rekao je on.

Mask je istakao da Tesla ima plan da otvori rafineriju litijuma u Teksasu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a radovi bi trebalo da počnu u maju.

Mask je iskoristio priliku da pozove preduzetnike da prerađuju što više ovog minerala koji se koristi za pravljenje baterija za električna vozila, piše Yahoo finance.

"Umesto što biste napravili aplikaciju za deljenje fotografija, molim vas, okrenite se preradi litijuma“, rekao je on, prenosi Bizportal.

Litijum ima ključnu ulogu u pravljenju svih tipova litijum-jonskih baterija koje napajaju električne automobile i najviše se proizvodi u Australiji, Čileu i Kini. Zbog težnje da se pređe na električna vozila, njegova proizvodnja postiže nove rekorde u poslednjih 25 godina.

Australija je zemlja u kojoj se trenutno proizvodi 52 odsto litijuma u svetu. Za razliku od Čilea koji je drugi proizvođač litijuma u svetu, gde se litijum dobija iz slanih rastvora, australijski litijum dolazi iz rudnika tvrdih stena koje sadrže mineral spodumen.

Kina je treći po veličini proizvođač, ima snažno uporište u lancu snabdevanja litijumom.

Zbog svega toga se predviđa da će potražnja za litijumom dostići 1,5 miliona tona litijum karbonata do 2025. godine i preko tri miliona tona te sirovine do 2030. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.