Mašina srpske kompanije najveće dostignuće u Dalasu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2015, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mašina srpske kompanije najveće dostignuće u Dalasu

Američka industrija nafte i gasa na godišnjem skupu u Dalasu proglasila je mašinu projektovanu u srpskoj kompaniji Solfins najvećim tehničkim dostignućem za 2015. godinu.

Mašina je projektovana za kanadsku firmu "Drilform", i služi za automatsko pritezanje navoja na cevima za bušenje nafte čime je stvorena mogućnost da se iz opasne zone rada na platformama za bušenje sklone operateri, objavio je portal "Srbija enerdži biznis magazin".

Upravo zbog toga i mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << veće pouzdanosti u odnosu na postojeća rešenja, ta mašina je, kako se navodi, vrlo dobro primljena od strane korisnika.

"Solfins" je u ovom projektu učestvovao sa još dve kompanije: kanadskom firmom Miva endžiniring čiji je vlasnik Vladimir Šćekić diplomu stekao na Mašinskom fakultetu u Beogradu i pomenutom kanadskom firmom "Drilform".

Značaj ovog priznanja za ove tri relativno manje kompanije je utoliko veći što je dobijen u konkurenciji sa firmama koje izdvajaju milijarde dolara godišnje za razvoj novih proizvoda, kao što su "Nešenel oilve varko", "Haliburton", "Kameron internešenel" i "Šlumberger".

Poseban izazov su bili visoki zahtevi naftne industrije koja zahteva veoma pouzdanu opremu budući da zastoj na tornju za bušenje može koštati nekoliko stotina hiljada dolara dnevno.

Uz to, tornjevi se sele jednom do dva puta mesečno, pa gabarit i masa opreme mora biti što manja, a uslovi pod kojima radi oprema kreću se od pustinjskih 50 stepeni Celzijusa do rada pod snegom i ledom i arktičkih -40 stepeni.

"Projektovanje ovakve mašine nije bilo lako, ali smo uneli neke nove, sveže poglede i rešenja u ovu industriju. Ovo je ujedno i dokaz da Srbija ima kadar sposoban da se na svetskom tržištu takmiči ne samo u dobijanju niskoplaćenih poslova već i u takmičenju za tehnološki visoko zahtevne projekte", rekao je Predrag Radovanović, direktor Solfinsa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.