Marinko Magda ne može na uslovnu slobodu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Feb.2019, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marinko Magda ne može na uslovnu slobodu

Nadležni sud u Segedinu odbacio je molbu Marinka Magde, osuđenog na maksimalnu kaznu zatvora zbog višestrukih ubistava, da bude pušten na uslovnu slobodu posle 25 godina provedenih iza rešetaka.

Prema rečima portparolke suda Erike Pargai, a kako prenosi agencija MTI, sudija je procenio da se cilj kazne ne može ostvariti puštanjem osuđenog na slobodu. Nјegovi advokati imaju pravo žalbe, pa pomenuta odluka nije konačna, a nova redovna rasprava o akteru niza teških zločina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << održaće se 2021. godine.

Sud je, pre donošenja odluke, proučio zatvorske izveštaje o ponašanju Subotičanina, saslušao njegov usmeni iskaz i najavu šta bi radio ukoliko bi bio pušten na slobodu. Konstatovano je da Magda nije pokazao nikakve znake kajanja i da bi i dalje bio opasan po društvo.

Magda je uhapšen upravo u Segedinu 28. januara 1994. pošto je na prevaru pozvan u policijsku stanicu kako bi mu se produžila dozvola boravka. Pokušao je da pobegne skokom kroz prozor, ali je sprečen. Suđeno mu je u Budimpešti, a sudija Zoltan Varga ga sledeće godine osudio na doživotnu robiju (odmah preinačenu u 40 godina zatvora) zbog „ unapred planiranih ubistava izvedenih na svirep način iz čistog koristoljublja".

Dokazana su mu četiri ubistva na teritoriji Mađarske: preduzetnika iz Kečkemeta Antala Horvata, njegove supruge i jednog njihovog prijatelja iz Subotice, odnosno Edite Marton Nemet iz Orošhaze.

Osnovano se sumnjalo i da je Magda ubio četvoročlanu porodicu Nađ iz Segedina – Balinta (42), suprugu Gizelu (42) i njihovu decu Danijela (17) i Balaža (10). Istragom je, naime, zaključeno da je pucano iz istog pištolja, „škorpiona", kao i u Kečkemetu i Orošhazi, ali nije bilo dovoljno dokaza da i to uđe u optužnicu.

Magda je poslat najpre u zatvor u Šalgotarjanujhelju, na krajnjem severoistoku zemlje, potom je prebačen u Šopronkehid, pa u Segedin. Tražio je da, zbog jezika i susreta s porodicom, kaznu služi u Srbiji, ali to pravno nije bilo moguće. On je, naime, zbog ubistva više članova porodica Agatić i Petrić na Paliću tada bio u odsustvu osuđen na smrtnu kaznu, a Mađarska zbog sopstvenih zakona nije mogla da ga izrući državi gde se takva kazna primenjuje. U međuvremenu maksimalna kazna i u Srbiji je svedena na 40 godina, pa takvih prepreka više ne bi bilo.

Magda je rođen 1963. godine, a veoma brzo je dospeo u zonu kriminala. Dva puta je bio u Legiji stranaca, postao član čuvenih Arkanovih „tigrova", a u Segedinu je postao zvezda noćnog života.

Tokom suđenja u Budimpešti, kojem je prisustvovao i autor ovog teksta, posećivala ga je uglavnom samo već tada ostarela majka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.