Marihuana zapušava budžetske rupe

Izvor: B92, 02.Nov.2011, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marihuana zapušava budžetske rupe

Čikago -- Gradsko veće Čikaga smislilo je nov metod borbe protiv rupe u budžetu: promenom statusa marihuane.

Umesto prekršajne prijave, kazna za posedovanje tog narkotika biće 200 dolara na licu mesta, ukoliko se prihvati predlog većnika Danija Solisa.

Solis procenjuje da bi usvajanje ove promene donelo gradu 7 miliona dolara u kešu godišnje, a policiji i sudu oslobodilo hiljade radnih sati, koje bi „mogli korisnije da upotrebe".

Ako je verovati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << računici Čikago Tribjuna, koji je detaljno ispitao šta to „korisnije upotrebiti" znači, okrug Kuk (u kojem se nalazi grad Čikago) potrošio je u 2010. čak 78 miliona dolara na hapšenje, suđenje i zatvaranje ljudi zbog posedovanja marihuane.

Broj hapšenja koja je obavila čikaška policija zbog marihuane bio je veći od 23.000 u prošloj godini, izveštava Tribjun. Kanabis je tako postao najčešći razlog za hapšenje u trećem američkom gradu, a ostatak okruga Kuk upotpunjuje statistiku sa još 5000 hapšenja.

Ako se ima u vidu statistika koju je dala čikaška policija, po kojoj za jedno hapšenje po ovoj osnovi dva policajca potroše bar po sat i po, jasno je da na marihuanu godišnje samo u okrugu Kuk (5,2 miliona stanovnika) ode 84.000 radnih sati policajaca.

Početak svakog suđenja košta daljih 2500 dolara (važi i za 90 posto slučajeva koji budu odbačeni), a dodatni trošak za građane je to što svaki policajac koji se pojavi na sudu kao svedok biva plaćen dva sata dodatnog rada, koliko god da traje svedočenje.

Svi ti troškovi, kao i oni za držanje u pritvoru svakog devetog (oko 8 miliona dolara) i zatvaranje onih koji su pravosnažno osuđeni (preko 10 miliona dolara) nestali bi ako bi se usvojio Solisov predlog.

Novi čikaški gradonačelnik Ram Emanuel postavio je sređivanje finansijske situacije kao apsolutni prioritet dok je na dužnosti, a ovo bi mogao da bude prvi drastičan korak u tom pravcu.

Predlog ima dobre šanse da prođe, jer mu je podršku potpisalo najmanje još 7 gradskih većnika, kako javlja NBC.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.