Maribor banka dokapitalizovala Kredi banku

Izvor: S media, 05.Mar.2010, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maribor banka dokapitalizovala Kredi banku

Svečanim potpisivanjem ugovora izmedju Vlade Srbije i Nove kreditne banke Maribor (KBM) izvršena je dokapitalizacija kragujevačke Kredi banke u iznosu od oko 10 miliona evra, čime je slovenačka banka postala vlasnik 55,1 odsto akcija Vlade Srbije u Kredi banci.

Ugovor su potpisali ministarka finansija Diana Dragutinović i predsednik Uprave mariborske banke Matjaž Kovačič.

Ministarka Dragutinović je izjavila da ta dokapitalizacija predstavlja direktnu stranu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << investiciju od 10 miliona evra u ovoj godini.

Prema njenim rečima, u narednih pet godina predvidjeno je novo ulaganje od još 30 miliona evra u Kredi banku - kroz dokapitalizaciju, "subordinirani zajam" ili kapital medjunarodnih organizacija.

"Ova investicija značajna je ne samo za banku, već i za celu Srbiju i region, a posebno jer dolazi u vreme finansijske krize", rekla je Dragutinović.

Posle dokapitalizacije, Republika Srbija ostaje vlasnik 24,8 odsto kapitala Kredi banke, rekla je ministarka i dodala da postoji mogućnost da u narednim emisijama država izvrši dokapitalizaciju banke i zadrži postojeće učešće u kapitalu.

Kovačič je rekao da ulazak mariborske banke na srpsko tžište predstavlja važan korak napred u postizanju njenih strateških ciljeva, uključujući i proširenje na tržište jugoistočne Evrope.

"Dimenzija posla je takva da ne predstavlja bitni sistemski rizik poslovanja za Novu KBM, a saradnja je izuzetno važna za slovenačku privredu jer je u Srbiji registrovano 1.400 slovenačkih firmi", kazao je on.

Prisustvo slovenačke banke na srpskom tržištu omogućiće učvršćivanje veza dve zemlje, rekao je Kovačič ističući da tržište Srbije važi za jedno od najperspektivnijih finansijskih tržišta u jugoistočnoj Evropi, a srpski bankarski sistem ima velike mogućnosti razvoja.

On je rekao da neće biti zadržano svih 700 trenutno zaposlenih u Kredi banci, da se radi analiza i da će za dva meseca biti poznat broj potrebnih radnika, a pitanje viška radnika biće rešeno u skladu sa kolektivnim ugovorom.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.