Marfi: Nezavisni mediji u BiH su napadnuti i ugroženi

Izvor: Capital.ba, 10.Maj.2023, 14:29

Marfi: Nezavisni mediji u BiH su napadnuti i ugroženi

SARAJEVO – Nezavisni i slobodni mediji su napadnuti u regionu, BiH, a posebno u Republici Srpskoj, poručio je Majkl Marfi, američki ambasador u BiH, na medijskom forumu “Program za pomoć medijima na Balkanu”. On je rekao da su SAD posvećene odbrani nezavisnih medija u BiH i temeljnih sloboda medija, govora i okupljanja. “Narodna skupština RS je nedavno usvojila, u prvom čitanju, nacrte izmjena Krivičnog zakona RS kojima bi se ponovno kriminizirala kleveta. Poznato nam je da skupština >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << takođe planira uvesti zakone kojim bi sve medije i nevladine organizacije koji primaju međunarodnu finansijsku pomoć označila kao ‘strane agente’. Ove represivne mjere potiču izravno iz Kremljinskog priručnika za demontiranje demokratije ušutkivanjem kritičara”, rekao je Marfi i dodao da je zakon pisan na način da bi bio što fleksibilniji. On je ustvrdio da nije nerazumno da se pretpostavi da će vladajuća koalicija koristiti izmijenjeni Krivični zakon za kažnjavanje političkih protivnika i ušutkivanje nezavisnih medija u RS. On je rekao da su i mediji u FBiH izloženi napadima, a da se novinarima rutinski prijeti. “Iako političari u FBiH nisu predložili nikakav poseban zakon čiji bi cilj bio ušutkivanje kritičara, neki od njih koriste sva raspoloživa sredstva da spriječe novinare da izvještavaju o njihovoj korupciji i drugim nedjelima ili da ih kazne nakon što završe sa izvještavanjem”, rekao je Marfi. Poručio je da su vrata SAD otvorena za slobodne i nezavisne medije, i da će ih SAD nastaviti podržavati. “Jedva čekam da vidim rezultate vaše saradnje oko ovih ključnih pitanja na ovom forumu. A što je najvažnije, radujem se tome što ću nastaviti pratiti i podržavati sve vas dok hrabro i čvrsto obavljate svoju osnovnu ulogu održavanja i jačanja demokratije za svoje sugrađane”, istakao je Marfi.Nezavisne Чланак Marfi: Nezavisni mediji u BiH su napadnuti i ugroženi се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Međunarodne organizacije protiv kriminalizacije klevete u Srpskoj

Izvor: Capital.ba, 10.Maj.2023

BANJALUKA – Organizacije civilnog društva otvoreno su podržale medije i neprofitne organizacije u Republici Srpskoj i BiH koje se bore protiv ograničavanja ljudskih prava, a posebno slobode izražavanja koju vlasti pokušavaju ograničiti novim nacrtom izmjena Krivičnog zakonika RS. FOTO: Ustupljena...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.