Manji trgovinski suficit Nemačke

Izvor: B92, Tanjug, 10.Feb.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manji trgovinski suficit Nemačke

Frankfurt -- Spoljnotrgovinski suficit Nemačke smanjen je prošle godine 8,7 odsto u odnosu na 2007, na 178,2 milijarde evra, kao rezultat većeg rasta uvoza od rasta izvoza.

Najveći svetski izvoznik povećao je lane za 2,8 odsto ukupnu količinu robe i usluga prodatih na inostranim tržištima, dok je uvoz istovremeno porastao 5,8 odsto. U decembru je spoljnotrgovinski višak opao na 6,9 milijardi evra, sa 9,9 milijardi evra godinu dana ranije, što je manje od 8,4 milijarde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evra, koliko su očekivali ekonomisti.

Usporavanje izvoza predstavlja naročito lošu vest za najveću evropsku privredu, jer je izvoz glavni pokretač njenog rasta. Prema sezonski prilagođenim podacima, izvoz je smanjen 7,7 odsto u decembru u odnosu na isti mesec 2007. i za 3,7 procenata u poređenju s novembrom.

Povećanje nemačkog izvoza je u celoj prošloj godini bilo manje od rasta uvoza, kako u trgovini s ostalim članicama zone evra i s Evropskom unijom, tako i sa trećim zemljama van EU.

Isporuke na inostrana tržišta jednog od glavnih nemačkih izvoznih proizvoda, automobila, bile su otežane zbog pada tražnje na tržištima širom sveta, ali je i prodaja mašina koje se koriste u proizvodnji robe široke potrošnje takodje bila pogodjena usporavanjem globalne privrede.

Podaci centralne banke su u međuvremenu pokazali da je nemački tekući račun, najšire merilo trgovine s drugim zemljama, lane zabeležio suficit od 162,5 milijardi evra, manji od 180,8 milijardi evra u 2007.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.