Manji privredni rast Slovačke

Izvor: B92, Beta, 21.Jan.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manji privredni rast Slovačke

Bratislava -- Slovačka procenjuje da će je spor oko gasa između Rusije i Ukrajine koštati usporavanja privrednog rasta za jedan do 1,5 odsto.

Slovački ministar finansija Jan Počjatek je upozorio da Evropska komisija u svoju najnoviju prognozu koja potvrđuje da Evropa upada u recesiju nije ukalkulisala štete zbog skoro dvonedeljnog prekida isporuka ruskog gasa preko Ukrajine.

Gasni prinudni odmor u EU je najteže pogodio Bugarsku i upravo Slovačku koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa 98 odsto zavisi od isporuka ruskog gasa preko Ukrajine.

"Sada sve zavisi od toga u koliko duboku recesiju će upasti naši strani partneri. Brojke su alarmirajuće. Danas se pokazuje ogroman hendikep Slovačke da je toliko zavisna od jedinog sektora - automobilske industrije", kazao je Počjatek.

Zbog nedostatka gasa stale su u Slovačkoj i velike fabrike automobila koje su motor slovačkog privrednog rasta i izvoza, a ionako su u privredi one najteže pogođene globalnom ekonomskom krizom od jeseni i smanjenjem potražnje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Slovačka: Gasna kriza umanjuje rast 1,5 odsto

Izvor: EMportal, 21.Jan.2009

Slovačka procenjuje da će je spor oko gasa koštati usporavanja privrednog rasta jedan do 1,5 odsto, saopštio slovački ministar finansija Jan Počjatek.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.