Manji porezi, više posla

Izvor: Politika, 29.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manji porezi, više posla

U novoj godini posebne olakšice za poslodavce koji zaposle pripravnike, mlađe od 30 godina i lica sa invaliditetom

Stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji dostiže čak 21,8 odsto. Njih polovina iz ove kategorije je više od dve godine u evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ), a to se smatra dugoročnom nezaposlenošću. Kako dve trećine (70 odsto) njih nema nikakvo radno iskustvo, oni su najčešće, zbog sveukupne privredne situacije, prinuđeni da rade "na crno". >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Prema najnovijim podacima, s kraja septembra 2006, na evidenciji NSZ-a bilo je 47.559 mladih između 19 i 25 godina i 36.622 osobe starosti od 26 do 30 godina sa završenom srednjom školom.
Mladih do 25 godina sa fakultetom bilo je 1.645. Jedan je i sa titulom magistra. U kategoriji onih između 26 i 30 godina više je fakultetski obrazovanih (10.559), ali i magistara (62), a ima i četvoro doktora nauka.

Prema oblastima rada, među visokoobrazovanim stručnjacima najveća nezaposlenost beleži se u oblasti mašinstva i obrade metala (120.796), potom u oblasti prava, ekonomije i administracije (75.684). Veliki je i broj nezaposlenih stručnjaka elektrotehnike (40.932), zatim onih u oblasti zdravstva, farmacije i socijalne zaštite (23.068), vaspitanja i obrazovanja (13.682) i kulture i umetnosti (9.188 nezaposlenih).

Međutim, mora da zabrine i prevelik broj nestručnih mladih lica na evidenciji NSZ-a (čak 26,3), ali i onih koji nemaju nikakvo zanimanje, a žele da rade.

Pre obelodanjivanja nove verzije Zakona o zapošljavanju, iz jula ove godine, na probleme poslodavaca niko nije obraćao pažnju. Oni su, međutim, potencirali velika poreska opterećenja, nestimulativne beneficije za zapošljavanje novih radnika i slično. Usvojenim izmenama pomenutog zakona poslodavcima je konačno omogućeno da određene kategorije zaposlenih budu oslobođene poreza, te da se i time stimuliše zapošljavanje mladih pripravnika do 30 godina.

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje stupio je na snagu 27. jula ove godine. Zapravo, počela je primena nekoliko članova, a ceo Zakon, sa još nekim olakšicama, počeće da se primenjuje od 1. januara 2007.

– Novine u Zakonu stimulišu poslodavce da zapošljavaju pripravnike, lica mlađa od 30 godina, lica sa invaliditetom i starije od 45, odnosno 50 godina, jer stiču pravo da budu oslobođeni plaćanja njihovog doprinosa za obavezno socijalno osiguranje – ističe Srđan Andrijanić, portparol NSZ-a. – Izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana poslodavca koji zaposli navedena lica oslobađa obaveze i plaćanja obračunatog i obustavljenog poreza iz zarade novozaposlenog lica. Ove olakšice poslodavac ostvaruje preko NSZ.

Povoljnost za poslodavca je i u tome što u oba slučaja, ukoliko ostane bez novozaposlenih, može da nastavi sa korišćenjem pomenutih beneficija ukoliko u roku od 15 dana zaposli novo lice takođe mlađe od 30 godina.

– U našoj zemlji kadrovi su se nesistematski školovali u mestima gde za njihovim profilima nema potrebe – objašnjava Željka Zelenović-Vuković, koordinator za modernizaciju NSZ-a i jačanje kapaciteta. – Na ovaj problem skrećemo pažnju učenicima i studentima, a ljudima iz NSZ-a ukazujemo na neujednačeno prikupljanje informacija o raspoloživim i potrebnim kadrovima. Valja još povezati škole, preduzeća i socijalne partnere, a kretanja na tržištu rada ujednačiti sa upisnom politikom obrazovnih institucija.

Snežana Bogdanović

[objavljeno: 29.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.