Izvor: B92, 30.Dec.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje subvencija, više cene

Beograd -- Od 1. januara 2009. godine grejanje u Beogradu biće skuplje za 36 odsto, dok će prevoz poskupeti 1. februara za oko 30 odsto.

Nadležni u Beogradskoj toplani i Gradskom saobraćajnom preduzeću kažu da su bili primorani da podignu cene svojih usluga. Ekonomisti objašnjavaju da su veće cene direktna posledica smanjenog subvencionisanja ovih preduzeća iz gradske kase.

Beograđani će od 1. februara 2009. godine za kartu kupljenu na kiosku za prvu zonu morati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da izdvoje 42, dok će istu kartu u autobusu plaćati 80 dinara.

Direktor direkcija za javni prevoz Željko Đukanović objašnjava da su cene prevoza korigovane u gradskom saobraćaju u proseku za 30,2, odnosno 25,2 odsto u prigradskom saobraćaju.

On navodi da je poskupljenje u velikoj meri uslovljeno troškovima koje GSP mora da pokrije.

"Vi znate da smo zadnje povećanje imali u avgustu ove godine. Tu se krije potreba za ovakvim procentima, kada sada govorimo o povećanju, jer mi tada nismo ispratili troškove koji su nastajali u javnom prevozu u Beogradu. Uglavnom smo udar napravili na nesubvencionisane kategorije, zaposlene i one koji plaćaju punu cenu svog prevoza”, rekao je Đukanović.

Međutim, ovo nije jedino poskupljenje koje gradske vlasti "pakuju” za novogodišnji poklon.

I cene grejanja trebalo bi da od 1. januara budu više za oko 36 odsto.

Prema novom cenovniku, Beograđani će morati da izdvoje skoro 60 dinara bez PDV-a po metru kvadratnom.

Direktor Beogradskih elektrana Zoran Predić kaže da je poskupljenje neophodno kako bi Beograđani mogli da se u ovoj zimskoj sezoni greju bez problema.

"Cene daljinskog grejanja poskupeće za 36 odsto. Taj segment tržišne cene još uvek ne tretiramo u punom obimu. Da smo ostali na starim cenama, ne bismo mogli da garantujemo za stabilnost sistema grejanja i ne bismo mogli da obezbedimo minimum sredstava za letnji period i za remonte”, kaže Predić.

Ekonomista Saša Đogović kaže za B92 da će najavljeno poskupljenje grejanja i gradskog prevoza negativno uticati na budžet građana, ali da je ipak bilo neminovno.

"Najavljena poskupljenja telefonskih i komunalnih usluga imaće negativne refleksije na ionako nizak životni standard stanovnika. Kada je reč o poskupljenju gradskog prevoza u Beogradu, to svakako predstavlja posledicu smanjenja subvencija iz gradske kase ka GSP-u, i usled toga, ide se na povećanje cena usluga prevoza”, objasnio je Đogović.

Podsetimo, poslednji put daljinsko grejanje poskupelo je u septembru ove godine, i tada je iznosilo 47,33 dinara po metru kvadratnom metru.

Prevoz u gradskom i prigradskom saobraćaju povećan je u avgustu i cena karte za jednu vožnju u prvoj zoni, kupljena na kiosku, tada je koštala 32 dinara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grejanje skuplje od prvog januara, prevoz od prvog februara

Izvor: Politika, 30.Dec.2008

Domaćinstva koja se greju iz toplana plaćaće 64,37 dinara po kvadratnom metru stana, dok će pojedinačna karta za GSP kupljena na kiosku biti 42 dinara ..Od prvog januara 2009. godine poskupeće centralno grejanje i javni prevoz. Oko 300.000 domaćinstva koja se greju iz toplana plaćaće grejanje...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.