Manja ulaganja u zemlje u razvoju

Izvor: B92, 26.Jun.2013, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manja ulaganja u zemlje u razvoju

Vašington -- Insitut za međunarodne finansije (IIF) saopštio je da postoji mogućnost usporavanja investicija u zemljama u razvoju.

IIF navodi da će planovi američke Uprave federalnih rezervi (Fed) da ukine program monetarnih podsticaja i slabije perspektive rasta tržišta u usponu, uzrokovati smanjenje upliva privatnog kapitala u zemlje u razvoju.

"Investitori su postali izuzetno zabrinuti zbog posledica koje bi Fedovo ukidanje stimulativnog programa moglo imati po >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tržište, a naročito zbog perspektiva slabijeg rasta u ključnim ekonomijama u usponu", izjavio je izvršni direktor IIF-a, Hung Tran, a prenosi Frans pres.

IIF, koji predstavlja vodeće svetske banke, saopštio je da je će upliv privatnog kapitala u tržišta u usponu verovatno biti smanjen za 36 milijardi dolara na 1,145 biliona dolara u ovoj godini, a zatim za novih 33 milijarde dolara na 1,112 biliona dolara u 2014. godini.

U okviru Fedovog programa kupovine državnih obveznica, poznatijem kao kvantitativno labavljenje, oslobođena su sredstva koja su američki investitori obično koristili za investiranje u inostranstvu.

Međutim, pokazatelji da bi Fed mogao da do sredine naredne godine ukine program otkupa obveznica uzrokovali su oštar pad vrednosti akcija širom sveta, uz skok prinosa na suverene obveznice.

Tran je upozorio da rast globalnih troškova zaduživanja može predstavljati veliku opasnost po tržišta u usponu, a koja će, budući da u velikoj meri zavise od stranog kapitala kako bi finansirale sopstveni rast, biti naročito izložena ovim promenama.

IIF je, takođe, ukazao na značajne rizike u Turskoj, s obzirom na zavisnost te zemlje od upliva kratkoročnog stranog kapitala zarad finansiranja svog ogromnog deficita tekućih plaćanja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Manja ulaganja u zemlje u razvoju

Izvor: B92, 26.Jun.2013

Vašington -- Insitut za međunarodne finansije (IIF) saopštio je da postoji mogućnost usporavanja investicija u zemljama u razvoju...IIF navodi da će planovi američke Uprave federalnih rezervi (Fed) da ukine program monetarnih podsticaja i slabije perspektive rasta tržišta u usponu, uzrokovati...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.