Manja proizvodnja, nafta ispod 64 $

Izvor: B92, 24.Okt.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manja proizvodnja, nafta ispod 64 $

Beč -- OPEK je odlučio da smanji proizvodnju nafte za 1,5 miliona barela dnevno, a cena nafte je i pored toga nastavila da pada i barel košta manje od 64 dolara.

Ministri Organizacije država izvoznica nafte saglasili su se danas na vanrednom sastanku u Beču da umanje ponudu tržištu za 1,5 milion barela dnevno, a ministar za naftu Saudijske Arabije Ali al-Naimi objavio je da se kartel složio da smanjenje produkcije počne 1. novembra.

Ali, vest o potezu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << OPEK-a nije zaustavila pad cena. Analitičari ukazuju da je potražnja na tržištu već manja za dva miliona barela nafte dnevno.

Laka američka nafta za decembarske isporuke pala je za 3,23 dolara i prodaje se po 64,61 dolar za barel. U Londonu, severnomorski Brent je pojeftinio za 3,41 dolara na 62,51.

Nafta je izgubila više od polovine vrednosti u odnosu na rekodnu cenu od preko 147 dolara iz jula, pošto je potražnja pala u SAD, najvećem svetskom potrošaču energije i drugim industrijskim zemljama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.