Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Dec.2019, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mandatar za sastav Saveta ministara BiH: Prioriteti ekonomija i vladavina prava

Mandatar za sastav novog Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) izneo je danas ekspoze pred poslanicima Predstavničkog doma parlamenta BiH, koji bi danas trebalo da glasa o njegovom imenovanju za predsedavajućeg Saveta ministara.

Tegeltija je naveo da je on u potpunosti privržen principu vladavine prava, poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava, ustavne strukture i nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH.

On je istakao da je potpuno privržen načelima i >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << vrednostima na kojima počivaju savremene demokratije sveta, dodavši da će to biti pravilo ponašanja novog Saveta ministara BiH.

"U potpunosti sam svestan odgovornosti prema narodima i građanima BiH i spreman sam da zajedno sa vama poslanicima formiramo i obezbedimo stabilno funkcionisanje vlasti u BiH, čiji će zadatak biti da ubrza provođenje neophodnih zakonodavnih, socio-ekonomskih i društvenih reformi, koje će prioritetno biti usmerene na rješavanje svakodnevnih životnih pitanja građana, te ponuditi odgovorno upravljanje, vladavinu prava, sigurnost i prosperitet", rekao je Tegeltija.

Dodao je da je opredeljen da Savet ministara ubrzano radi na reformskim procesima, kako bi BiH mogla početi pregovore o pridruživanju EU.

Tegeltijin prioritet je, kako je istakao, i sardanja sa međunarodnim finansijskim institucijama, kako bi se odblokirale neophodne investicije u zemlji.

Kao prioritete svoga rada Tegeltija je naveo ekonomiju, reformu javne uprave, evrointegracije, vladavinu prava, unapređenje odnosa unutar BiH, saradnju sa međunarodnim finansijskim institucijama i međunarodnom zajednicom, rešavanje migrantske kriza, pitanja izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, mladih, žena i ostalih osjetljivih kategorija..

Naveo je podatak da, u skladu s analizom Međunarodnog monetarnog fonda, na svim nivoima vlasti u BiH postoji više od 550 preduzeća u javnom vlasništvu koja zapošljavaju oko 80.000 ljudi ili oko 11 odsto svih zaposlenih u zemlji.

"Istovremeno, oko jedne trećine procenjenih ukupnih poreskih dugovanja su dugovi javnih preduzeća, dok je većina javnih preduzeća u neizvesnoj finansijskoj situaciji", kazao je on.

To stanje, dodao je, dovodi do poremećaje na tržištu i neadekvatne raspodele privrednih resursa, dok produktivnost u javnom sektoru, u većini slučajeva, nije na zadovoljavajućem nivou.

Prema njegovim rečima, sve to ima za posledicu da, zbog nedostatka prilika i perspektive za budućnost, građani napuštaju zemlju, posebno obrazovani, kvalifikovani i mladi ljudi, čime se radna snaga dodatno smanjuje, a BiH ostaje bez ljudskog kapitala.

Prema podacima Svetskog ekonomskog foruma, BiH je po odlivu mozgova rangirana na 140. mesto od 144 zemlje, te veliki odlazak kvalifikovane radne snage ostaje jedan od najhitnijih i najozbiljnijih izazova sa kojima se zemlja susreće, jer će sadašnji demografski problem u budućnosti postati najveći ekonomski problem.

Tegeltija je najavio da će novi Savet ministara, u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama, ograničiti zaposlenost, te izdatke za plate i ukupnu potrošnju na plate u javnom sektoru.

Najavio je i donošenje novog Zakona o porezu na dodatnu vrednost s ciljem usklađivanja s direktivama EU i podrške privrednim društvima.

Mandatar za Savet ministara ukazao je i na potrebu razvoja energetskih potencijala BiH, navodeći da je stabilan energetski sektor pitanje stabilnosti, bezbednosti i samostalnosti društva, a tek onda komercijalno pitanje.

Govoreći o oblasti saobraćaja, on je rekao da su prioriteti završetak izgradnje Koridora Pet-ce, izgradnja auto-puteva Beograd - Sarajevo i Vukosavlje - Brčko - Bijeljina, izgradnja mosta preko reke Save u Gradišci, puštanje u saobraćaj mosta Bratoljub u Bratuncu, te uspostavljanje plovnosti reke Save.

Predstavnički dom će danas glasati o potvrđivanju Tegeltije za predsedavajućeg Saveta ministara BiH, a potom sledi imenovanje ostalih ministara u Savetu ministara BiH.

Novu skupštinsku većinu na državnom nivou čine SNSD, SDA i HDZ BiH.

Nakon što stranke dostave kandidate za ministarske pozicije, sledi njihova provera od Centralne izborne komisije BiH i Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Prema ranijem dogovoru predsednika SNSD-a, SDA i HDZ BiH Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića u novom sazivu Saveta ministara srpskim kadrovima, osim mesta predsedavajućeg, pripale su i pozicije ministara spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, ljudskih prava i izbeglica i saobraćaja i komunikacija.

Kadrovima iz hrvatskog naroda sleduju pozicije ministara finansija, civilnih poslova i pravde, dok će bošnjački kadrovi dobiti ministarstva spoljnih poslova, bezbednosti i odbrane.

Najavljeno je da bi kompletan Savet ministara biH mogao biti izabran do kraja godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

"IMENA VEĆ POZNATA" Tegeltija najavio konsultacije o kandidatima za Savet ministara BiH

Izvor: Blic, 05.Dec.2019

Novoizabrani mandatar za sastav Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija istakao je danas nakon sednice Predstavničkog doma BiH da sutra početi konsultacije sa strankama i nastaviće se u ponedeljak.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.