Malo nade ostalo za Srbiju

Izvor: B92, 14.Nov.2011, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malo nade ostalo za Srbiju

Beograd -- U 2012. godini se može očekivati povećanje nelikvidnosti privrede i nedostatak direktnih stranih investicija, kaže Saša Đogović, saradnik IZIT-a.

"Realno sagledavajući stvari, ne možemo 2012. bojiti bilo kakvim svetlim tonovima, ona će zaista biti obojena tamnim koloritom", rekao je Đogović.

Đogović je ocenio da će kreditni plasmani banaka biti smanjen čak i da Narodna banka Srbije ponovo podigne referentne kamatne stope i rast prinosa na hartije od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrednosti koje izdaje.

Takvu pojavu smo već imali pred nailazak prvog talasa krize, krajem 2008. godine, ali su poslovne banke nastavile odliv kapitala, rekao je Đogović.

"Sa postojećom tehnologijom, sa zastarelim kapacitetima i sa izvozom u kojem dve trećine čine sirovine i repromaterijali ne možemo da računamo na održiv privredni razvoj, posebno imajući u vidu galopirajuće zaduživanje Srbije", ocenio je saradnik IZIT-a Saša Đogović.

Prema rečima Đogovića, u idućoj godini ne može se računati na masovnije direktne strane investicije.

On upozorio da će realni sektor imati problema sa nelikvidnošću zbog dolaska novog, još žešćeg talasa krize koji već postepeno stiže na srpsko tržište.

"Možemo očekivati dalji porast nelikvidnosti, ali i zapadanje u teškoće pogotovo malih i srednjih preduzeća do te mere da... moraju da budu zatvorena", rekao je saradnik IZIT.

Đogović je ocenio da Srbija mora da počne smanjenje javnog sektora da bi se se došlo do sredstava koja bi se, preko razvojne banke, plasirala u privredu.

On je istakao da od sledeće vlade očekuje postavljanje osnovnih pravnih i ekonomskih pretpostavki za zdrav razvoj privrede i društva.

"To su pravna infrastruktura, efikasna administracija, izgradnja saobraćajnih koridora - putnih, železničkih i luka, i određene poreske olašice koje bi se davale lokalnim samoupravama", rekao je Đogović.

Lokalnoj samoupravi bi se tim olašicama, prema njegovim rečima, omogućilo da privuku strane investitore, bez čega Srbija neće imati perspektivu jer bez stranih investicija nema novih industrijskih kapaciteta, nove tehnologije, novih proizovoda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.