Mališev i direktor i predsednik UO NIS

Izvor: Blic, Fonet, 05.Feb.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mališev i direktor i predsednik UO NIS

Dmitrij Mališev, savetnik predsednika Upravnog odbora „Gaspromnjefta", trebalo bi da bude i predsednik UO Naftne industrije Srbije i generalni direktor. Iako je NIS dosad imao dve osobe na ovim funkcijama, glavni ruski pregovarač u preuzimanju NIS objediniće obe funkcije. Sličnu praksu primenjuje i „Gaspromnjeft", a i kod nas je zakonski moguća. Interesantno je da u UO NIS-a neće biti predstavnika G17 plus Mlađana Dinkića, dok će DS imati četiri fotelje, a SPS jednu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<



Narednih dana trebalo bi da se održi Skupština akcionara NIS-a na kojoj će biti izabran i UO. Predstavnik Srbije u Skupštini akcionara biće ministar energetike i rudarstva Petar Škundrić, član SPS-a.

- Dinkić je odbio da uđe u UO gde će Srbija imati pet predstavnika, a Rusi šest. Lider G17 plus ne želi da ima nikakve veze sa celom pričom, čime će ostati dosledan u zalaganju da je reč o lošem poslu, ali i ostaviti sebi mogućnost da kritikuje rad ruske strane u NIS - kaže za „Blic" sagovornik iz Vlade Srbije.

- Na veoma važno mesto predsednika Nadzornog odbora ili Internog revizora, kako se to navodi u ugovoru o prodaji NIS, biće sadašnji direktor NIS Miloš Saramandić, takođe predstavnik DS-a. Nadzorni odbor, odnosno Revizorska komisija trebalo bi da ima tri člana. Ugovorom o prodaji je definisano da sve dok Srbija ima najmanje deset odsto akcija zadržava pravo da postavi unutrašnjeg revizora ili predsednika Nadzornog odbora i većinu članova. Posao ovog organa je da izveštava Skupštinu akcionara o više pitanja a, između ostalog, o usaglašavanju poslovanja NIS sa propisima i zakonima. Takođe da razmatra verodostojnost i kompletnost finansijskih izveštaja i predloga za raspodelu profita, efikasnost poslovne politike NIS. Dobar deo kontrole ispunjavanja obaveza ruske strane biće odgovornost ovog organa - navodi naš sagovornik.

„Gaspromnjeft", kako saznajemo, najviše interesuje prerade u rafinerijama u Pančevu i Novom Sadu, pa samim tim i njihova što skorija modernizacija. Predstavnici ruske kompanije u više navrata su izjavljivali da žele da dupliraju proizvodnu naftnih derivata NIS, odnosno da preradu povećaju sa sadašnjih oko četiri miliona na više od sedam. Višak derivata bi se plasirao u regionu.

Upućeni u problematiku kažu da je Srbija trebalo da izabere bolje predstavnike u Upravnom odboru jer će preko puta njih biti vrhunski stručnjaci za naftne poslove - svi pomoćnici Aleksandra Đukova, predsednika UO i generalnog direktora „Gaspromnjefta".

Zoran Tanasijević je radio u Agenciji za kontrolu letenja, a posle toga je u DS bio zadužen sa odnose sa sindikatima. Sada je potpredsednik Odbora DS za saradnju sa sindikatima i NVO.

Ivan Bučevac je predsednik opštinskog odbora DS za Lazarevac i diplomirani inženjer mašinstva. Aleksandar Ćirilović je dugo godina u naftnom biznisu, a od 2004. godine je predsednik Odbora za energetiku DS-a. Biserka Jeftimijević-Drinjaković diplomirala je pravo, a na mesto predsednika UO NIS došla je iz kabineta predsednika Borisa Tadića, gde je bila savetnik za ekonomska pitanja. Nikola Martinović je u vreme režima Slobodana Miloševića bio direktor NIS „Naftagas – Petrola", prometnog dela NIS-a u Vojvodini.

Skupština akcionara NIS 10. februara

Ruska strana je predložila srpskim partnerima da se 10. februara održi sastanak skupštine akcionara NIS na kojoj bi bio izabran upravni odbor, kaže za „Blic" Dmitrij Mališev, savetnik predsednika upravnog odbora „Gaspromnjefta", ćerke kompanije „Gasprom" i novog vlasnika 51 odsto akcija NIS. Na prvom zasedanju upravnog odbora biće izabran predsednik upravnog odbora a, kako je potvrdio Mališev, on je jedan od kandidata za tu dužnost. Konačni sastav odbora će, dodao je, biti poznat tek posle skupštine akcionara.

T. T.

Članovi Upravnog odbora iz Srbije

Predstavnici DS-a: Zoran Tanasijević, Ivan Bučevac, Aleksandar Ćirilović i dosadašnja predsednica Biserka Jeftimijević-Drinjaković.

Predstavnik SPS: Nikola Martinović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.