Malinu miksuje kiša

Izvor: Politika, 25.Jun.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malinu miksuje kiša

Sa cenom od 140 do 170 dinara za kilogram „rolenda”, valjevski malinari bili bi zadovoljni, ali kiša preti da im pokvari zadovoljstvo

Valjevo – U nižim predelima valjevskog kraja, do 400 metara nadmorske visine, već je počela berba i otkup najprofitabilnije domaće voćke – maline.

Sa oko 2.000 hektara očekuje se prosečan rod uz neujednačen, ali solidan kvalitet plodova. Najnoviji kišni talas, međutim, vrlo ozbiljno preti da upropasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ceo berićet.

Kada je pre dve nedelje počela kampanja otkupa, malinari iz valjevskog kraja koji najviše gaje „vilamet” bili su zadovoljni cenom koja se kretala od 140 do 170 dinara za kilogram prve klase. Čak su i prognozirali da će u drugom krugu branja dostići magičnu cifru od 200 dinara. Ali, najnoviji kišni talas ohladio je sve njihove planove i prvobitna očekivanja. Kiša sprečava berače da uđu u malinjake, a oni koji to učine, za plodove natopljene vodom od otkupljivača dobijaju svega 100 dinara za kilogram. Zbog straha od truljenja, proizvođači pristaju i na ovu cenu uz komentare da im je sreća po ko zna koji put okrenula leđa.

– Ako u naredna dva dana kiša ne prestane, od berbe „vilameta” neće biti ništa. „Hladnjačari” na otkupna mesta dolaze sa cisternama, što se odavno nije desilo, i bukvalno miksovanu malinu odvoze za preradu u koncentrat. To se pogubno odrazilo na cenu, ali bolje išta nego ništa. U slučaju da nam se sreća ipak osmehne, odnosno da kiša prestane najdalje u naredna dva dana, postoje šanse da se „izvadimo”, jer se u valjevskom kraju veće površine malinjaka nalaze u brdskim predelima gde zrenje stiže nešto kasnije. Ja na sreću u mom malinjaku imam naviše „mikera”i „tjulamena”, čiji su plodovi otporniji na kišu i ako se vreme poboljša imaću izvanredan kvalitet. S obzirom da su otkupljivači preuzeli izuzetno male količine „rolenda” očekujem cenu od 180 do 200 dinara za kilogram – kaže Mladen Marić, iz valjevskog sela Sušice, inače jedan od najuspešnijih malinara u Kolubarskom okrugu.

I Saša Radosavljević, predsednik Udruženja voćara „Valjevka”, kaže da je višednevna kiša napravila velike probleme proizvođačima, ali dodaje da još nije sve propalo. Za oporavak, dodaje, neophodno je četiri do pet sunčanih dana i da plodovi iz drugog „kruga” branja budu dobrog kvaliteta.

U Kolubarskom okrugu zvanično ima oko 30 hladnjača koje se bave otkupom voća, ali svima njima nije „ciljna” grupa malina, što omogućava da tu prazninu tradicionalno popunjavaju otkupljivači iz Beograda, Novog Sada, Pančeva, Šapca i drugih gradova Srbije. Što se tiče prehrambenog kombinata „Nova Srbijanka” iz Valjeva, koja je svojevremeno otkupljivala i do 40 odsto ukupnog roda sa ovog područja, niko se još nije izjasnio.

B. Novović

-----------------------------------------------------

Dan maline u Brankovini

U nedelju 28. juna u Brankovini će biti održana tradicionalna privredno-turistička manifestacija „Dan maline”. Pored izložbe plodova iz svojih malinjaka, proizvođači će biti u prilici da iznesu probleme sa kojima se susreću, ali i da čuju savete stručnjaka o trendovima uzgoja u svetu i kako još uspešnije da se pozicioniraju na tržištu.

[objavljeno: 26/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.