Malinari zadovoljni nakon sastanka s Nedimovićem

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Jun.2018, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malinari zadovoljni nakon sastanka s Nedimovićem

BEOGRAD - Malinari iz udruženja "Limska dolina" iz Priboja i Prijepolja i Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Užica, koji su pre nekoliko dana blokirali magistralni put ka Crnoj Gori, zadovoljni su sastankom sa resornim ministrom Branislavom Nedimovicem, koji je održan u Beogradu.

Kažu da su dobili obećanje u Ministarstvu poljoprivrede da će se država, kako kažu, potruditi da se reši problem dnevnih cena, koje su za malinare ponižavajuće, jer hladnjačari svojevoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << određuju cene.

Navode da će država posredovati u pregovorima sa hladnjačarima. Kažu da će naredne nedelje imati sastanak u Užicu sa hladnjačarima i glavnim otkupljivačima maline i dodaju da pregovori idu u dobrom smeru.

Ministar Nedimović je na sastanku rekao da postoji spremnost da im se pomogne subvencijama, da bi im se smanjili troškovi proizvodnje i da bi kupili repromaterijal.

Saopšteno je da je postignut dogovor da, zbog "poremećaja na tržištu", Ministarstvo poljoprivrede "obezbedi komunikaciju" predstavnika proizvođača i otkupljivača malina "u cilju ravnomernog snošenja troškova koji su rezultat aktuelnih dešavanja u toj poljoprivrednoj proizvodnji".

Očekuje se da Nacionalni savet za malinu utvrdi cene proizvodnje maline u raznim krajevima Srbije, i krajnje izvozne cene tog voća.

Podsetimo, malinari su nezadovoljni najavljenom otkupnom cenom maline, što je i bila jedna od tema sastanka, iako je Nedimović ranije rekao da država ne može da utiče na cene, jer ih - kako je saopštio - određuje tržište. Kako je javila reporterka N1, sastanak se odvijao iza zatvorenih vrata.

Predstavnik udruženja "Limska dolina" Boban Purić izjavio je uoči sastanka sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede da očekuje da država bude medijator između malinara i hladnjačara.

Purić je za televiziju Prva rekao da je sada otkupna cena maline oko 130 dinara i da ima pozitivnih pomaka, ali da treba naći cenu koja odgovara svima.

Predsednica Udruženja poljoprivrednih proizvođača Užica, koje podržava Limsku dolinu, Slađana Stanković dodala je da malinari traže zaštitu od hladnjačara. Ona je najavljivala da bi ponovo mogli da organizuju protest, u slučaju da razgovori propadnu.

Inače, Nedimović nije razgovarao s malinarima iz drugih udruženja. Razlog je, kako tvrde u ministarstvu za agenciju Beta, to što imaju korektnu komunikaciju sa Asocijacijom malinara Srbije koji nisu učestvovali u blokadi magistralnog puta.

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović rekao je za Betu da to udruženje koje okuplja sve proizvođače Srbije, pa i proizvođače iz Prijepolja i Priboja, nije pozvano na razgovor.

On je juče, gostujući u Novom danu TV N1, rekao da malinari već duže vreme traže da se "razbije kartel hladnjačara" i da država uredi tržište.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.