Malinari se sukobili sa policijom

Izvor: Glas javnosti, 03.Avg.2011, 07:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malinari se sukobili sa policijom

Nezadovoljni proizvođači malina iz Arilja probili su juče jednu barikadu policije i žandarmerije i krenuli ka Beogradu, ali su zaustavljeni na drugoj barikadi.

Jedan policajac je zadobio lakše povrede, a dva policijska vozila su prevrnuta, kada su malinari oko 13.40 probili kordon policije, javio je Tanjug.

Predsednik Udruženja proizvođača maline "Vilamet" Dragan Bogdanović rekao je agenciji Beta da policija nije dozvolila malinarima da u 12 sati krenu u miran protest >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << traktorima u Beograd ispred Vlade Srbije, jer je blokirala izlaze i prilaze Arilju i da su oni "bili primorani da probiju policijski kordon".

Bogdanović je rekao da se dogovaraju se da predstavnici Ministarstva poljoprivrede i trgovine dođu u Požegu na razgovore, a da su malinari zaustavljeni u jednoj traci puta ka Beogradu, dok je druga prohodna za saobraćaj.

Više od 100 traktora i kamiona i nekoliko hiljada malinara nameravali su da se upute za Beograd, nezadovoljni otkupnom cenom ovogodišnjeg roda od 90 dinara po kilogramu.

Iz Arilja je trebalo da krenu i proizvođači iz Ivanjice, koje je na izlazu iz tog grada takođe blokirala Žandarmerija.

Proizvođači malina u Srbiji traže da otkupna cena tog voća bude 126 dinara za kilogram i smatraju da je cena od 80 do 90 dinara niska, jer je ovogodišnji rod maline izuzetnog kvaliteta.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je da nema promene visinu otkupne cene, jer se cene na tržištu u Srbiji formiraju slobodno.

Institut za ekonomiku poljoprivrede saopštio je da je razlog niske otkupne cene maline "čisto pitanje tržišta, odnosno, odnosa ponude i potražnje, a ne da se hladnjačarski lobi urotio protiv grupe proizvođača".

Poljoprivredni stručnjaci procenili su da se sa jednog hektara zasada malina može očekivati godišnji prinos od oko 12.000 kilograma i da su ukupni godišnji troškovi proizvodnje oko 7.500 evra.

Oni navode da je sa cenom od jedan evra za kilogram, kada se odbiju ukupni godišnji troškovi, dohodak po jednom hektaru maline 4.500 evra, odnosno dobit po jednom kilogramu proizvedene maline 35 dinara ili 0,37 evra i što se "može smatrati odličnom zaradom u voćarstvu i u celokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji".

Da li ima jos neko da se sukobi sa policijom?To resava sve nase probleme.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.