Malinari, ne može da se živi od malih površina

Izvor: B92, 21.Jun.2017, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Malinari, ne može da se živi od malih površina"

Banjaluka -- Uzgoj maline u Republici Srpskoj je isplativ i sve je više zasada ove kulture.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kroz svetodavne službe nastoji svima koji su zainteresovani da pruži što kvalitetnije informacije o uzgoju ove kulture.

Viši stručni saradnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Milovan Ćućić rekao je Srni da se većina poljoprivrednika odlučuje za manje zasade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na površini do tri dunuma, i da je problem što nema zagarantovanog plasmana maline.

“Od prošle godine ostala je poprilična količina maline u hladnjačama. Hladnjačari su je prošle godine otkupljivali po ceni od 3,3 KM do 3,5 KM, da bi je za istu cenu i prodali”, naveo je Ćućić.

On smatra da je problem što je većina proizvođača u uverenju da se od zasada maline na manjoj površini od dunum ili dva može živeti.

“Proizvođač, koji nema neku veću površinu zasađenu malinom, može ostvariti samo dodatni prihod”, rekao je Đućić i dodao da uzgoj zahteva dosta fizičke radne snage u vreme berbe, ali da u osnovi nije preterano zahtevna kultura.

On je ocenio da poljoprivrednici u Srpskoj imaju ograničeno znanje o uzgoju maline, te se iz savetodavne službe Ministarstva trude da im prenesu znanje i ukažu na nove trendove u uzgoju.

On tvrdi da organski uzgoj maline nije manje isplativ, jer iako se radi o manjem prinosu, cena tako uzgojenog voća je viša.

“Malo proizvođača u Srpskoj se odlučuje za organsku proizvodnju, pogotovo sertifikovanu, jer je proces sertifikacije skup. Oni se uglavnom odlučuju za tradicionalan način proizvodnje, sa što manje korištenja zaštitnih sredstava i đubriva”, pojasnio je Ćućić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.