„Mali“ proizvodi za izvoz

Izvor: Blic, 29.Jan.2010, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Mali“ proizvodi za izvoz

Svakog radnog dana „Blic” predstavlja nekoliko preduzeća koja su članovi žirija izabrali u krug 50 najboljih u okviru malih i srednjih preduzeća. Redosled predstavljanja nije odraz rangiranja i sva preduzeća do završetka predstavljanja ravnopravno konkurišu za najboljeg preduzetnika 2009. godine u Srbiji.

„DIV trades”, Čelarevo

Godina osnivanja: 1996.

Preduzetnik: Zoran Knežević

Delatnost: Proizvodnja ambalaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od polipropilenske tkanine

Broj zaposlenih: 192

Broj novozaposlenih u 2009: 22


Osnovna delatnost preduzeća je proizvodnja ambalaže od polipropilenske tkanine - kontejner vreća, u čemu su jedan od lidera na Balkanu. Kontejner vreće koje proizvode namenjene su hemijskoj i prehrambenoj industriji, radnicima i građevinarstvu. Proizvodni kapaciteti preduzeća iznose preko milion vreća godišnje, s tendencijom povećanja u skladu sa zahtevima tržišta. Veliki deo proizvodnje, oko 70 odsto, plasira se na strano tržište, u Hrvatsku, BiH, Makedoniju, Belgiju, Mađarsku, Austriju... a vrednost izvoza je prvih 10 meseci 2009. godine iznosila više od 1,3 miliona evra. U toku dosadašnjeg rada firma je neprestano ulagala u inovacije, savremenu tehnologiju i stručno osposobljavanje kadrova. Samo tokom 2009. godine preduzeće je nabavilo 10 novih mašina za šivenje, započelo je dogradnju dela proizvodne hale u vrednosti od 100.000 evra i ugovorilo kupovinu skupocene mašine za termičku preradu sintetičkog polimera, čime će smanjiti cenu gotovog proizvoda i povećati konkurentnost na tržištu. Preduzeću posluje u skladu sa standardom ISO 9001:2000.

„Andrić Company”, Ruma

Godina osnivanja: 1997.

Preduzetnik: Stojanka Andrić

Delatnost: Proizvodnja svetlećih reklama

Broj zaposlenih: 50

Broj novozaposlenih u 2009: 14


Kompanija je od male porodične zanatske radionice prerasla u firmu koja je okosnica razvoja reklamne industrije u Srbiji. Sa selektovanim proizvodnim asortimanom prilagođenom probirljivijem delu tržišta Srbije, uz pružanjem kompletne usluge kupcima od idejnog rešenja do realizacije, u reklamnoj industriji predstavlja jednu od najozbiljnijih firmi u Srbiji sposobnu da odgovori svim zahtevima klijenata. Ulaganjem u proizvodne kapacitete, novu opremu i tehnologiju, kao i kvalitet kadrova cilj kompanije je da postanemo lider za proizvodnju svetlećih reklama i ostalih reklamnih proizvoda u Srbiji i ovom delu regiona. Da bismo cilj i ostvarili, u „Andrić Company” uveli su sistem menadžmenta kvalitetom po zahtevima standarda ISO 9001:2008. Klijenti preduzeća danas su velike banke u Srbiji, osiguravajuće kompanije, renomirani proizvođači automobila koji posluju u zemlji... Firma poseduje preko 2.500 kvadrata poslovnog prostora, moderno je tehničko-tehnološki opremljena, a uprkos nepovoljnim ekonomskim uslovima, tokom 2009. godine uposlila je 14 novih radnika.

„Promotor-irva”, Kragujevac

Godina osnivanja: 2006.

Preduzetnik: Svetislav Marinković

Delatnost: Razvoj, proizvodnja i prodaja dizalica

Broj zaposlenih: 45

Broj novozaposlenih u 2009: 5


Preduzeće je osnovano 2006. godine kao naslednik „Jucitinvest” sa ciljem preuzimanja proizvodnje auto-delova za serijsku ugradnju u vozila „Pežo - Sitroen”. Osnovna delatnost preduzeća je razvoj i proizvodnja dizalica za automobile, kutija za dizalicu i alat i drugih delova od metala i plastike za serijsku ugradnju u auto-industriji. „Promotor-irva” je vodeće preduzeće za razvoj i proizvodnju dizalica za automobile u regionu s preko 95 odsto izvoza. Trenutno je isporučilac za Grupu PSA („Pežo” i „Sitroen”), kojima isporučuje šest različitih proizvoda za četiri fabrike. Do sada su proizveli i prodali preko 2.500.000 jedinica različitih proizvoda. Trenutno su u realizaciji proizvodnje za još dva svetski poznata proizvođača automobila: „Opel” i „Fijat”, što će preduzeću omogućiti povećanje profita i upošljavanje novih radnika. Vrednost izvoza u 2009. godina iznosila je oko 1,5 miliona evra, a strana tržišta su Francuska, Slovačka, Nemačka i Španija. Sve proizvode razvili su samostalno na osnovu zahteva kupaca uz integrisanje svih procesa, uključujući validaciju proizvoda i serijsku proizvodnju. Firma poseduje sistem kvaliteta ISO 9001: 2000, kao i ISO TS 16949: 2002.



NAJBOLJEM 30.000 EVRA

Stručni žiri se pri izboru najboljeg preduzetnika rukovodi sledećim kriterijumima:

- profitabilnost

- produktivnost

- likvidnost

- izvozni potencijal

- broj novozaposlenih tokom 2009. godine

- asortiman novoplasiranih proizvoda

- uvođenje tehnoloških inovacija

- orijentacija

ka zaštiti

okoline

- doprinos lokalnoj zajednici

„Lazar”, Blace


Godina osnivanja: 2000.

Preduzetnik: Milan Vidojević

Delatnost: Proizvodnja, otkup i prodaja mlečnih proizvoda

Broj zaposlenih: 132

Broj novozaposlenih u 2009: 30


„Lazar” je preduzeće čija je primarna delatnost otkup, proizvodnja i prerada mleka i mlečnih proizvoda. Dnevno se u mlekari preradi oko 50.000 litara svežeg mleka u kačkavalj, sir, pasterizovano mleko i jogurt, papriku u pavlaci i sveži sir. Plasman proizvoda obavlja u sopstvenim maloprodajnim objektima u Blacu, Prokuplju, Aleksincu i Nišu, kao i veleprodajom u lancima marketa u Srbiji i izvozom u zemlje iz okruženja: Makedoniju, Crnu Goru i Hrvatsku.

ČLANOVI ŽIRIJA:

- Vesna Perić

direktorka Agencije

za strana ulaganja i

promociju izvoza (SIEPA), predsednica žirija

- Đankarlo Miranda zamenik predsednika

IO „Banke Inteze”

- Miodrag Đidić Ministarstvo finansija

- Milan Lalović

Privredna komora Srbije

- Dejan Jovanović Ministarstvo ekonomije

i regionalnog razvoja

- Vladimir Ilić

Nacionalna služba

za zapošljavanje

- Vojislav Tufegdžić urednik u „Blicu”

„Lazar” je uspostavio i primenjuje Sistem upravljanja higijenom, uključujući HACCP i ISO 9001/2001. Najznačajnija i najveća investicija je izgradnja i pokretanje rada farme muznih krava u 2009. godini, čija je ukupna vrednost 1,35 miliona evra, a iz Austrije je uvezeno 300 steonih junica. Dnevno se na farmi proizvede oko 7.200 litara kvalitetnog mleka. Proces muže se obavlja u izmuzištu za koji je izdvojeno 160.000 evra, a za potrebe farme obrađuje se oko 400 hektara zemlje. Sopstvenim sredstvima je finansirana i izgradnja mešaone stočne hrane. Ambicija preduzeća je da do kraja 2012. godine farma broji 1.000 grla sa dnevnom proizvodnjom oko 20.000 litara mleka.

U planu je da se iskoristi i stajnjak kroz proizvodnju biogasa, koji bi se transportovao do preradnih kapaciteta mlekare. Time bi se zamenilo dizel gorivo, kojim se sada obavlja proizvodnja. Takvo postrojenje omogućiće i preradu biološkog otpada lokalne zajednice.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.