Mali potvrdio: Veliki broj sporazuma na stolu – novi naftovod, zajednička firma za gas...

Izvor: B92, 19.Jun.2023, 11:15

Mali potvrdio: Veliki broj sporazuma na stolu – novi naftovod, zajednička firma za gas...

Ministar finansija Siniša najavio je da će sutra na Strateškom savetu za saradnju Srbije i Mađarske na Paliću biti potpisan veliki broj sporazuma.

Među njima će biti i sporazumi u oblasti odbrane i unutrašnjih poslova, kao i za izgradnju novog naftovoda i osnivanje zajedničke firme za trgovinu gasom.

"Sednica Strateškog saveta je veoma važna stvar i za nas i za Mađarsku i biće prisutni i predsednik Vučić, premijerka, ministri iz naše vlade, kao i predsednica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mađarske i predsednik vlade Viktor Orban i njihovi ministri. Naći ćemo se da diskutujemo i razgovramo o svim važnim stvari za saradnju dve zemlje", rekao je Mali za Tanjug.

Naglasio je da, inače, saradnja Srbije i Mađarske nikada nije bila bolja i da su Mađari naši veliki prijatelji.

"Mi ćemo potpisati nekoliko veoma važnih sporazuma: za saradnju u oblasti carina, razmenu informacija, a na tome radimo i dodatno kada je PDV u pitanju, u oblasti razvoja putne infrastruture, zatim u oblasti odbrane i u vezi sa unutrašnjim poslovima. I što je meni posebno važno, potpisaćemo sporazum o izgradnji naftovoda kojim ćemo povezati našu rafineriju u Novom Sadu sa Mađarskom, čime sebi dajemo mogućnost da, osim (naftovodom) Janafom preko Hrvatske, dobijamo sirovu naftu za naše rafinerije preko naftovoda Družba, koji ide i preko Mađarske", rekao je Mali.

Istakao je da će sutra biti na stolu još jedan veliki sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća između Srbijagasa i mađarskog preduzeća za elektroprivredu MVM oko zajedničkog nastupanja na srpskom tržištu kada je trgovina gasom u pitanju.

"Tako da ćemo imati važne sporazume i oblasti energetike, putne infrastrukture i odbrane i unutrašnjih poslova. Sve je pokriveno ugovorima i sporazumima koje ćemo potpisati", naveo je Mali.

To će biti još jedan dodatni impuls daljem jačanju saradnje između Srbije i Mađarske, zaključio je Mali.

Kako je saopšteno iz Predsedništva Srbije, prva sednica Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske održaće se u na Paliću, a prethodiće joj sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić sa predsednicom Mađarske Katalin Novak i predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom.

Sednici strateškog saveta, koja će početi u 11.05 prisustvovaće predsednici, premijeri i članovi vlada dveju zemalja.

Kako se navodi, sednici će prethoditi sastanak Vučića i Brnabić sa Novak i Orbanom, kao i bilateralni sastanci članova vlada Srbije i Mađarske.

Nakon sednice uslediće ceremonija potpisivanja bilateralnih dokumenata, kao i izjave za medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sa Mađarima pravimo naftovod i zajedničku firmu za gas

Izvor: 24sedam.rs, 19.Jun.2023

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će sutra na Strateškom savetu za saradnju Srbije i Mađarske na Paliću biti potpisan veliki broj sporazuma

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.