Mali otkrio da li građani mogu da se nadaju isplati još neke pomoći sledeće godine

Izvor: B92, 14.Dec.2023, 12:22

Mali otkrio da li građani mogu da se nadaju isplati još neke pomoći sledeće godine

Siniša Mali, ministar finansija, u samom foto-finišu predizborne kampanje u intervjuu za Alo poručuje da je u nedelju 17. decembra pred građanima lak izbor.

- Bira se između nastavka rasta, razvoja i poboljšanja životnog standarda sa jedne strane, i povratka u mračne godine otpuštanja, zakatančenih fabrika, lošeg kvaliteta života, niskih plata i penzija. Čini mi se da izbor nikada nije bio lakši. Imamo opoziciju u potpunosti nezainteresovanu za politički život kakav >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi trebalo da bude, a to je borba oko ideja, oko načina upravljanja zemljom, oko bitnih pitanja koja se tiču života svih građana. Umesto toga, vidimo samo želju za vlašću iz ličnih koristi. A svi znamo kako se to odražava na građane. Iza sebe smo ostavili godine u kojima je 500.000 ljudi ostalo bez posla, godine u kojima je prosečna plata iznosila 330 evra, penzija oko 200, godine u kojima je svaki četvrti građanin bio bez posla. Danas, deceniju posle takve vlasti stremimo ka prosečnoj plati od 1.400 evra, penzijama od 650 do 2027. godine, dok smo nezaposlenost spustili na devet odsto. U nedelju biramo između ta dva programa. Srbiju je Aleksandar Vučić izvukao iz živog blata u koje nas je dovela politika koju danas predvodi Dragan Đilas, trasirali smo put rasta, beležimo odlične ekonomske rezultate, borimo se uzdignute glave sa svim krizama koje su se desile u poslednjih par godina, i zapravo, ovo su prve krize u kojima Srbija nije na kolenima i pred bankrotom. Zato ne smemo da stanemo.

Zašto bi građani verovali vašim obećanjima, a ne obećanjima vaših političkih protivnika?

- Zato što smo mi pokazali i dokazali da svako obećanje koje damo i ispunjavamo. Istovremeno, naši politički protivnici su dokazali da im je jedino vlast važna i da neće prezati ni od čega da je se domognu. Građani treba da pogledaju kako su živeli pre desetak godina, a kako danas. Koliko su zarađivali, kolike su penzione čekove dobijali, da li su deca mogla da se zaposle posle školovanja, kako su ih školovali, da li su mogli da putuju, da li se kvalitet života promenio. Ako smo iskreni i dobronamerni, svi znaju i vide kolike smo razlike nabolje napravili i da je Srbija danas bolje mesto za život.

Opozicija tvrdi da ima šanse da dobije izbore u Beogradu, vi ste nekada bili gradonačelnik prestonice, pa kako iz tog ugla komentarišete te tvrdnje?

- Ne znam nijednu političku opciju koja je ikada izašla na izbore sa rečima izgubićemo. Naravno da će opozicija reći da će pobediti, ali nama je bitno šta će reći građani na izborima, ne opozicija. Opozicija je svojim postupcima u kampanji dovoljno rekla. Imaju kandidata za gradonačelnika koji kritikuje izgradnju beogradskog metroa a da ne zna gde su planirane stanice, koja je trasa linija. Kako da onda očekujemo da je to čovek koji bi mogao da izgura taj ozbiljan projekat do kraja. Nikako. Neka borba bude fer, pravedna, i neka se za neke sledeće izbore malo bolje pripreme, jer građanima morate da ponudite neke rezultate ako se borite na izborima. Ovo više nije zemlja gde prolaze prazna obećanja. Konkretna dela, konkretne dobre stvari za građane su jedini garant uspeha na izborima. I to tako i treba da bude.

Postoje najave da opozicija neće priznati rezultate izbora ako im se ne dopadaju, to jest da će reći da su izbori pokradeni. Da li ste spremni na tu opciju?

- I to će biti poruka građanima - kako gube oni koji su pretendovali na najviše državne funkcije. U jednoj razvijenoj, modernoj, demokratskoj zemlji kakva Srbija jeste, politička borba nije poligon za manipulacije, igre, krađe. Protiv toga smo se borili i borićemo se koliko god bude potrebno.

Šta je to dobro što ste uradili u prethodnom periodu, a šta je moglo bolje?

- Ja uvek mislim da sve može bolje. Perfekcionista sam i stalno analiziram gde je moglo bolje, šta još može da se popravi, gde su bile greške. Ali, to su velike i važne lekcije za svakog, pa i za ljude na javnim funkcijama. Ako niste grešili, niste ni radili. Ipak, mnogo su veći argumenti na drugoj strani medalje, a to su rezultati koje smo postigli. Srbiju smo preuzeli u godinama kada je bila na rubu bankrota, kada je na računu imala 70 miliona evra, a samo za isplatu penzija je tada trebalo 350 miliona. Bez investicija, bez stranih ulaganja, bez ideje kuda idemo, na dnu evropske lestvice. U poslednjoj deceniji uspeli smo da, u ekonomskom smislu, ali i političkom, Srbiju podignemo iz pepela. Ove godine ćemo imati 4,5 milijardi evra stranih direktnih investicija, otvorili smo skoro 500 fabrika, otvorili smo pola miliona novih radnih mesta, izgradili auto-puteve, pruge, bolnice, škole, vrtiće, podigli plate i penzije i održavamo njihov konstantan rast. U ovoj godini u kojoj su evropske zemlje u recesiji, Srbija će imati privredni rast od 2,5 odsto BDP-a. Sledeće godine očekujem i potpuno smirivanje inflacije i onda će svi rezultati biti još vidljiviji, ali, generalno sam zadovoljan koliko smo napredovali u preteškim godinama.

Da li građani mogu da se nadaju isplati još neke pomoći sledeće godine?

- U nekoliko svetskih kriza koje jedna za drugom traju već četiri godine, pokazali smo kako izgleda kada država obavlja svoju najvažniju funkciju, a to je zaštita građana i privrede. Sa oko 9,4 milijarde evra pomogli smo da privreda ne stane, da standard građana ne opada, isplatom jednokratnih pomoći i podizanjem nivoa plata i penzija iznad nivoa inflacije. Sve pomoći su pažljivo planirane, ciljane i dale su željene rezultate. Trenutno se isplaćuje pomoć srednjoškolcima u iznosu od po 10.000 dinara. Nedavno su isplaćeni korisnici novčane socijalne pomoći i dodatka za pomoć i negu drugog lica, takođe po 10.000 dinara, dok su penzioneri krajem novembra dobili po 20.000 dinara. Država će i dalje biti tu za svoje građane, ako to bude potrebno.

Da li sa sigurnošću možete računati na lojalnost kolega iz SPS-a nakon izbora?

- Na ove izbore idemo sa željom i ciljem da osvojimo apsolutnu većinu i poverenje građana. Verujemo da ćemo da dobijemo podršku za program koji smo definisali za naredne četiri godine, a ne plašimo se ni da preuzmemo odgovornost. Jer Srbija ne sme da stane.

Kako komentarišete slogan SPS „Ivica Dačić - premijer“?

- Ne komentarišem, to su unutarstranačka pitanja SPS-a. Izbori su vreme kada svaka stranka treba da izađe sa onim najvrednijim što ima da ponudi građanima, a građani su ti koji na kraju biraju.

Kampanja za izbore je usred velikih previranja u svetu, koliko je to otežavajuća okolnost?

- To je uvek otežavajuća okolnost, ali mi ta velika svetska previranja ne živimo samo tokom kampanje, koja je kratko trajala, živimo ih evo već četiri godine. Srbija se u njima snašla mnogo bolje od nekih razvijenijih zemalja, isključivo jer je danas naša zemlja stabilna i jaka, finansijski konsolidovana, sa snagom da podrži građane i privredu u velikim turbulencijama. Ovih godina smo na konstantnom stres-testu. Mislim da smo ga položili.

Gde vidite Srbiju u 2024. godini, da li je moguće u ovakvim svetskim okolnostima ostati neutralan?

- Predsednik Aleksandar Vučić je ozbiljan državnik koji vodi mudru spoljnu poliitku već čitavu deceniju. Srbija nikada nije bila na mirnom političkom tlu, ali nikada se političkim krizama nije bolje upravljalo. Zato Srbiju i 2024, kao i u prethodnim godinama, vidim kao zemlju kojoj su nacionalni, unutrašnji interesi na prvom mestu.

Gde vidite sebe nakon 18. decembra?

- Na slavi kod prijatelja, gde proslavljamo i veliku pobedu liste „Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane”. Dugoročnije, gde god predsednik Vučić smatra da svojim znanjem i iskustvom mogu najviše da doprinesem.

Aktivni ste na Tiktoku, da li sami smišljate klipove?

- Nije baš da sam smišljam klipove, ali sam aktivno uključen u sve što moj tim radi, a i vrlo sam saradljiv i otvoren za ideje. Morate pratiti trendove, nova vremena traže nove načine i kanale komunikacije jer vam za sve što radite treba i povratna reakcija od ljudi. Treba osluškivati potrebe, želje i ideje građana, to je dobra sinergija.

Šta vam kažu vaša deca, da li im se dopadaju vaše objave?

- Neke da, neke ne, a u tom slučaju dobijem zamerku da sam „krindž“. Sada znam šta to znači, prvo sam mislio da je to pohvala. Ali, treba učiti i od dece.

Negujem sportski duh

Otkrili ste da ste sa Vučićem obarali ruke i da ste tom prilikom izgubili, pa koga ste pobedili kada je obaranje ruku u pitanju?

- Ne sećam se, možda brata. U svakom slučaju, sportski duh treba uvek negovati, volim da se takmičim, ali volim i da pomeram svoje lične granice. Od obaranja ruku mi je izazovnije trčanje, pa se u tome posebno trudim da oborim svoje lične rekorde.

Gde ćete za Novu godinu?

- Novu godinu uvek dočekujem porodično, sa decom. Praznici su dani kada treba malo spustiti radnu temperaturu i provesti ih sa najbližima, jer svi mnogo radimo. S obzirom na to da tokom godine ne provodim sa svojom decom onoliko vremena koliko bih želeo, praznici su prava prilika da nadoknadimo to vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.