Siniša Mali: EKSPO će biti najveći građevinski poduhvat u ovom delu Evrope

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 12:32

Siniša Mali: EKSPO će biti najveći građevinski poduhvat u ovom delu Evrope

Ministar finansija Siniša Mali obišao je danas lokaciju gde će biti sagrađen novi Nacionalni stadion, objekti za EKSPO izložbu i novi Beogradski sajam.

"Ovo postaje najveći projekat, najveći građevinski poduhvat u ovom delu Evrope, mesto na kome će nići novi Nacionalni stadion, novi EKSPO, novi Beogradski sajam i veliki broj stambenih, poslovnih i komercijalnih zgrada", rekao je Mali.

Mali, koji je bio i predsednik Radne grupe za vođenje postupka kandidature >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grada Beograda za međunarodnu specijalizovanu izložbu EKSPO Beograd 2027, je sa predstavnicima Grada Beograda, Građevinske direkcije Srbije, te građevinskim kompanijama obišao prostor u Surčinu na kome će se uskoro, kako je rekao, aktivirati najveće gradilište u ovom delu Evrope od oko 150 hektara.

On je istakao da će novi stadion zauzeti oko 32 hektara zemljiša, dok je 25 hektara predviđeno za EKSPO prostor, dok će na ostatku zemljišta biti izgrađeni hoteli i stambeni i prateći objekti.

Mali je rekao da će izgradnja EKSPO kompleksa i izgradnja beogradskog metroa biti dva najveća građevinska projekta u ovom delu Evrope.

"Srbija nastavlja da se razvija. Ne stajemo ni sa jednim projektom. Ponosan sam što je Beograd domaćin EKSPO izložbe 2027, pobedili smo u utakmici sa Amerikom, Tajlandom, Argentinom, Španijom. Očekujemo više od tri miliona posetilaca samo 2027, uz prihode od preko milijardu evra", rekao je Mali u Surčinu.

On je dodao da će Srbija biti domaćin za više od 120 zemalja, da će svi oni doći u Beograd da se predstave što će biti prilika da se razgovara o saradnji, privredi, o novim radnim mestima.

Kako je istakao, Srbija je 2012. godine bila na ivici bankrota budući da nije imala novca ni za plate, a 15 godina kasnije, 2027. godine će biti ekonomski centar sveta.

Mali je rekao da Beograd trenutno u ponudi ima 11.400 ležajeva dok će za predstojeću izložbu trebati bar duplo više.

On je poručio da projekat donosi veliki posao građevinarima, ali i kamenolomima u Srbiji budući da prvo sledi ogroman posao nasipanja peskom i kamenom da bi se dostigla potrebna kota.

"Veliki nas posao čeka, ali krajem 2026. godine sve mora biti završeno", poručio je.

On je dodao da to podrazumeva i izgradnju četiri nove saobraćajnice i jednu novu petlju.

"To zapošljava i građevinsku industriju i kamenolome, hoćemo da budemo lideri u svemu, da predstavimo i mlade i IT industriju i sve što smo postigli u prethodnom periodu, hoćemo još više da koristimo EKSPO", rekao je Mali uz reči da smo dobijanjem prilike da budemo domaćini izložbe pokazali da umemo, znamo i pobeđujemo.

Kako je rekao, za dva meseca se očekuje povećanje plata u prosveti i za medicinske sestre i tehničare, a za tri meseca, od 1. oktobra, povećanje penzija, a da je pritom u potpunosti očuvana makroekonomska stabilnost.

"Srbija ide napred. Radi se i gradi, od ovoga će svi građani imati koristi, zapošljavamo građevinsku industriju, guramo našu privredu napred, otvaramo nova radna mesta, ostvarujemo pozitivan rast BDP-a i ulepšavamo Srbiju i Beograd", rekao je Mali.

On je dodao da će budući prostor EKSPO biti novo područje za razvoj sa kompletno novom potrebnom pratećom infrastrukturom.

"Menjamo se i potvrđujemo poziciju apsolutnog lidera u regionu, za to smo se borili, to je zasluga svih građana Srbije i rezultat napornog rada", zaključio je Mali.

Specijalizovana izložba "BEOGRAD EKSPO 2027" sa temom "Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve biće održana u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine.

Planira se izgradnja sajamskih i izložbenih objekata, zatim podržavajućih smeštajnih kapaciteta, hotela i komercijalnih sadržaja.

Planirani EKSPO kompleks će uključivati sajamske hale, paviljone, smeštajne kapacitete i komercijalne objekte i biće uspešno povezan sa centrom grada i aerodromom, imajući u vidu projekte metroa i obilaznice oko Beograda.

Kompleks će uključivati i veliko šetalište sa kafićima, restoranima i instalacijama, s ciljem da postane značajan balkanski sajamski prostor. Planirana je širina šetališta od 40 metara i ono se širi do 60 metara kako bi kreiralo centralni trg ispred glavne ulazne zgrade. Planirano je da šetalište bude uređeno zelenilom, da kroz njega protiče vodeni kanal.

Objekti će biti energetski efikasni i održivi, s namerom da se koriste i nakon završetka izložbe.

Današnjem obilasku lokacije prisustvovali su v.d. direktora Građevinske direkcije Srbije Boris Bjelica, glavni urbanista Grada Beograda Marko Stojčić i predstavnici srpskih i kineskih građevinskih kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.