Mali o Ekspo 2027: Srbija postaje centar sveta – tri miliona posetilaca FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 10.Avg.2023, 14:39

Mali o Ekspo 2027: "Srbija postaje centar sveta – tri miliona posetilaca" FOTO/VIDEO

Ministar finansija Siniša Mali gostovao je na TV Prva i tom prilikom istakao da će Ekspo 27 biti najveći građevinski poduhvat u ovom delu Evrope.

Srbija će biti domaćin za više od 120 zemalja. Svi oni će doći u Beograd da se predstave, što će biti prilika da se razgovara o saradnji, privredi, o novim radnim mestima.

Beograd će tokom 2027. biti svetska prestonica obrazovanja, kulture i inovacija jer će se predstavnici desetina zemalja naći u prestonici zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ekspo izložbe.

"Ekspo je najvažniji događaj u poslednjih nekoliko decenija. Srbija je dobila najveći broj glasova, što je potvrda svega onoga što smo radili. 2012. smo bili na ivici bankrota, a 15 godina kasnije bićemo centar sveta. Doći će više od tri miliona ljudi", rekao je Mali.

"U ta tri meseca imaćemo tri miliona posetilaca. Kako je predsednik rekao, sve merimo do 2027. godine. Iskoristićemo Ekspo i idemo korak dalje. Gledamo to kao novu razvojnu šansu. Kao što je Ruzvelt pokrenuo Nju dil, tako mi planiramo da uložimo od 12 do 14 milijardi evra u ceo ovaj projekat. Ulagaćemo ne samo u prestonicu već u celu Srbiju", dodao je Mali.

Ministar Mali je pozvao građane da Ekspu doprinesu svojim idejama.

"Na nama je da budemo složni i jedinstveni i da ulažemo gde treba, jer istorijski treba iskoristiti ovaj trenutak. Svako obećanje koje smo dosad dali, to smo ispunili. Daćemo sve od sebe zato vas i pozivam da svi učestvujete", rekao je Mali.

Srbija je u jakoj konkurenciji u Parizu pobedila Argentinu, Minesotu, Tajland i špansku Malagu, tako dobivši da se u našoj zemlji održi svetska izložba Ekspo 2027.

Organizacija ove manifestacije će za našu zemlju značiti priliv novca, investicije koje će se višestruko vratiti, prelivanje na ugostiteljstvo, turizam, hotelijerstvo, nova radna mesta, rast zarada u tim granama.

Posledično, to će značiti i veći privredni rast i jaču snažniju ekonomiju.

Inače, specijalizovana izložba "BEOGRAD EXPO 2027/EXPO BELGRADE 2027" sa temom "Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve"/"Play for Humanity – Sport and Music for All" biće održana u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine.

Specijalizovana izložba "Ekspo 2027" će biti održana pored Nacionalnog stadiona u Surčinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.