Izvor: B92, 24.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali akcionari smenili direktora

Zrenjanin -- Na vanrednoj skupštini akcionara "Jugoremedije" smenjen je generalni direktor te kompanije Jovica Stefanović.

Vanredna Skupština akcionara odgovor je na Skupštinu akcionara u Beogradu, koju je zakazao predsednik UO Jovica Stefanović, a za koju mali akcionari smatraju da nema legitimitet jer na njoj nije zastupljena nadpolovična većina akcionara.

Zdravko Deurić, predsednik Udruženja malih akcionara, koje je organizovalo vanrednu skupštinu, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da su četiri novoizbrana člana Upravnog odbora "Jugoremedije" imenovali za novog direktora Dobrilu Tabaković, nekadašnjeg direktora fabrike "Remevita", koja posluje kao ćerka-preduzeće "Jugoremedije".

Mali akcionari smatraju da je falsifikovan navedeni datum održavanja Skupštine akcionara, na kojoj je 17. juna 2003. godine navodno doneta odluka o dokapitalizaciji preduzeća konverzijom duga od 360 miliona dinara prema makedonskoj kompaniji "Jaka 80". "Jaka 80" je na aukciji u septembru 2002. godine kupila 41,93 odsto kapitala "Jugoremedije".

Deurić se pozvao na član 7. Statuta "Jugoremedije", u kojem "još uvek stoji da je u rukama malih akcionara većinski paket akcija", iako je nakon dokapitalizacije, koja je i predmet sudskog spora pred Trgovinskim sudom u Zrenjaninu, "Jaka 80" postala vlasnik 61,02 odsto akcija.

"Današnju odluku ćemo proslediti Trgovinskom sudu u Zrenjaninu i tražiti da se Stefanovićev deponovani potpis stavi van snage i da se u knjiži potpis Dobrile Tabaković. Čim se to dogodi tražićemo od policije da nam obezbedi ulaz u poslovne prostorije 'Jugoremedije' ", rekao je Deurić.

Mali akcionari, mađu kojima i oko 150 radnika koji su pre nekoliko meseci dobili otkaz ugovora o radu, pokušali su da vanrednu Skupštinu akcionara najpre održe u prostorijama "Jugoremedije". Pošto su u tome sprečeni, Skupština je održana u zrenjaninskom Kulturnom centru.

Prema rečima Deurića, na Skupštini bilo je zastupljeno oko 48 odsto akcija "Jugoremedije", dok je na skupštini u Beogradu zastupljeno oko 42 odsto akcija. Preostalih 10 odsto akcija je, kako tvrdi, rasuto na akcionare koji nemaju svoje skupštinske zastupnike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.