Mali: Životni standard biće sve viši

Izvor: RTS, 20.Maj.2019, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Životni standard biće sve viši

Prema prognozi MMF-a i Svetske banke, životni standard po glavi stanovnika 2018. godine bio je oko 7.200 dolara, dok će 2023. godine biti oko 10.400 dolara, rekao je ministar finansija Siniša Mali. Istakao je da MMF predviđa da će Srbija u naredne četiri godine imati najveći rast u regionu.
Siniša Mali se osvrnuo na posetu Međunarodnog monetarnog fonda Srbiji, koja se sutra završava.

"Oni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će potvrditi da je rast u Srbiji 3,5 odsto. Predviđanja MMF-a i Svetske banke su da će Srbija u naredne četiri godine imati najveći rast u regionu. Predviđa se stopa rasta od četiri odsto. Svetska banka čak predviđa da možemo dostići i sedam odsto", naglasio je Mali, objavljeno je na sajtu Ministarstva finansija.
Poručio je da će građani Srbije živeti sve bolje i da će životni standard biti sve viši.
"Prema prognozi MMF-a i Svetske banke, životni standard po glavi stanovnika 2018. godine bio je oko 7.200 dolara, dok će 2023. godine biti oko 10.400 dolara, što je povećanje od 44 odsto", naveo je minstar.
Kaže da je najveći zadatak države da obezbedi atraktivno tržište i da će nakon postignute fiskalne konsolidacije i daljeg održavanja markoekonomske stabilnosti biti ključna tri prioriteta, a to su povećanje plata i penzija odnosno lične potrošnje, još veća ulaganja u kapitalne investicije, kao i nastavak smanjenja poreskog opterećenja na zarade.
Kada je reč o investicijama, Mali je rekao da su one bile rekordne ove godine, pošto je predviđeno iz budžeta preko 220 milijardi dinara i dodao da će naredne godine biti planirano više od 250 milijardi investicija, što je dodatni impuls rastu naše ekonomije.
"Nastavićemo da smanjujemo opterećenja na zarade. Prošle godine je to bilo ukidanje naknade za nezaposlenost na teret poslodavca od 0,75 odsto. Ove godine očekujem dodatno smanjenje za bar jedan procentni poen za 2020. godinu", rekao je Mali i zaključio da će na taj način naše tržište postati još bolje i atraktivnije za poslovanje.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

SINIŠA MALI: Srbija ne sme da propusti četvrtu industrijsku revoluciju!

Izvor: Kurir, 21.Maj.2019, 10:43

Progres Uvođenje 5G mreže krenuće početkom naredne godine i u našoj zemlji će se sve više pričati ne samo o digitalizaciji već i o veštačkoj inteligenciji i robotici, istakao je ministar finansija

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.