Mali: Želimo da novac koji smo zaradili vratimo građanima

Izvor: RTS, 20.Nov.2019, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Želimo da novac koji smo zaradili vratimo građanima

Poslanici od danas u Skupštini razmatraju predlog budžeta za 2020. godinu. Ministar finansija Siniša Mali poručuje da će svi amandmani, a ima ih stotinak, biti razmotreni. Očekuje i da će budžet biti usvojen do kraja novembra.
Plan državne kase predviđa prihode od 1.314,5 milijardi dinara, rashode od 1.334,7 milijardi dinara, tako da će deficit iznositi 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3 odsto BDP-a.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Procena je da će rast bruto društvenog proizvoda biti četiri odsto, a inflacija dva odsto.
Ministar finansija Siniša Mali ističe da je predlog budžeta jedina tačka dnevnog reda i da će biti dovoljno vremena za raspravu, jer se ne usvaja po hitnom postupku.
Želimo da se usvoji na najtransparentniji način i da svako ko ima komentar ima priliku da ga da, rekao je Mali gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.
Navodi da je ovaj Predlog budžeta izbalansiran, realan i da predstavlja prekretnicu u našoj ekonomskoj politici.
"Krećemo se ka tome da imamo povećanje životnog standarda građana – plata, penzija, minimalne cene rada, i ubrzani privredni razvoj", rekao je Mali.
Ističe da se poslednjih godina sav novac koji može da se opredeli, investira u plate i penzije, ali i investicije. U prethodnom budžetu 220 milijardi dinara izdvojeno je za investicije, a u ovom 260 milijardi.
Mali je rekao da je Srbija u trećem kvartalu imala stopu rasta od 4,7 odsto i da je u Evropi samo Mađarska ispred nas. Rekordan iznos direktnih stranih investicija koji je zabeležen prethodne godine uvećan je za 43 odsto, dodao je Mali.
Povećanje plata i penzija je cilj
Fiskalni savet smatra da višak u državnoj kasi ne bi trebalo koristiti za povećanje plata, kao što je to ove godine urađeno, već isključivo za investicije.
Međutim, Mali poručuje da je cilj povećanje plata.
"Naš cilj je da se povećavaju plate, da se standard povećava u što kraćem periodu, na zdrav i odgovoran način. Povećanje između 8 i 15 odsto je na zdravim osnovama. Ne zadužujemo se, novac koji smo zaradili želimo da vratimo građanima. Od 1. januara imaćemo povećanje penzija za 5,4 odsto po 'švajcarskoj formuli'. Ne ugrožavamo makroekonomsku stabilnost, ali želimo da građani osete boljitak", rekao je Mali.
Naveo je da se raduje raspravi jer je uvek dobro čuti nova mišljenja.
"Nešto smo možda i propustili, ali smo u pitanju glavnih odredbi na pravom putu", poručio je Mali.
Očekuje da će budžet biti usvojen do kraja novembra.
"Pogledaćemo svaki amandman i raspraviti sa poslanicima, ako ima dobrih amandmana prihvatićemo ih. Cilj je da budžet bude što bolji i u interesu građana", zaključio je Mali.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mali: Novac koji smo zaradili želimo da vratimo građanima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2019

U poslednjih pet godina izgrađeno je 320 kilometara novog autoputa i ta strategija i politika biće nastavljena i u budžetu za 2020. godinu, kaže ministar finansija Siniša Mali i dodaje da očekuje da će Zakon o budžetu biti usvojen u Skupštini Srbije do kraja novembra - u skladu sa budžetskim...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Rasprava o budžetu za 2020. godinu, stiglo više od 100 amandmana

Izvor: RTS, 20.Nov.2019

Poslanici Skupštine počeli su raspravu o budžetu za 2020-tu. Iz Vlade najavljuju da će kroz Nacionalni investicioni plan nastaviti da ulažu u oblasti zdravstva, prosvete, nauke i kulture. Opozicija ocenjuje da je reč o predizbornom budžetu. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.