Mali: Sve zarade u javnom sektoru biće na jednom mestu

Izvor: B92, 25.Feb.2021, 17:37

Mali: Sve zarade u javnom sektoru biće na jednom mestu

Beograd -- Pomoću centralnog informacionog sistema za obračun zarada u javnom sektoru imaćemo kontrolu nad zaradama pola miliona ljudi u njemu, kaže ministar Siniša Mali.

Dodaje da će ovim sistemom biti obuhvaćeno 10.500 institucija i da ćemo prvi put imati na jednom mestu tačnu evidenciju svih zarada i zaposlenih u javnom sektoru.

"To je deo paketa reformi koje u poslednjih nekoliko godina sprovodimo zajedno sa Međunarodnim monetarnim fondom. Na važnost njegovog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uvođenja ukazivali su i MMF i Fiskalni savet, jer se time omogućava kontrola nad zapošljavanjem, isplatom i visinom zarada za više od pola miliona ljudi", kaže Mali.

Naglašava da je reč o ogromnom projektu koji će se sprovoditi tri naredne godina, ali kaže da ćemo i nakon toga stalno imati podatke o broju zaposlenih i visini primanja u celom javnom sektoru.

"Inače, ceo proces izbora kada je reč o ponuđačima je bio potpuno javan i transparentan i urađen po svim međunarodnim standardima. Imali smo dve ponude i izabrali bolju", navodi Mali.

Uvođenjem ovog sistema biće kontrolisani rashodi i obavljaće se isplate za sve zaposlene u javnom sektoru u realnom vremenu.

Time se otklanjaju mogućnost greške u obračunima zarada pre njihove isplate i sve eventualne zloupotrebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.