Počinje isplata pomoći od 10.000 dinara

Izvor: B92, 24.Sep.2023, 08:08

Počinje isplata pomoći od 10.000 dinara

Isplata jednokratne novčane pomoći države od 10.000 dinara za decu do 16 godina, počinje sutra, izjavio je danas ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Za tu pomoć je prijavljeno ukupno 1.101.000 dece

On je za RTS rekao da će preostalih 600.000 prijavljene dece dobiti novac u utorak, dok će onima koji su imali neku reklamaciju novac biti uplaćen narednih dana, u zavisnosti od toga kako se reklamacija bude rešavala.

"Za ovu pomoć države prijavljena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su gotova sva deca. Prijavilo se oko 635.000 roditelja, što majki, što samohranih očeva, hranitelja ili staratelja. To potvrđuje da je ova pomoć države roditeljima bila potrebna i da je došla u pravo vreme", kazao je Mali.

On je naglasio da ovo nije prvi put da država pomaže građane, podsećajući da je od 2020, kada je počela korona, prva pomoć bila 5.000 dinara penzionerima, onda je isplaćeno 100 evra svim građanima Srbije, od tada pomoć mladima pa do danas bila je dva puta po 100 evra plus 5.000 dinara, da je 20.000 dinara prošle godine isplaćena i jednokratna pomoć penzionerima i da je bila pomoć nezaposlenima, građanima sa KIM, privredi, kao i mikro, malim i srednjim preduzećima.

"Kao što je i predsednik Srbije najavio, krajem novembra, početkom decembra očekuje nas isplata i još jedne velike jednokratne pomoći penzionerima od 20.000 dinara uprkos krizi koja traje i koja je najveća ekonomska kriza ikada još od drugog svetskog rata", rekao je Mali i naglasio da je država preko devet milijardi evra uložilia i dala građanima Srbije i privredi.

On je dodao i da je trenutno u Srbiji rekordan broj zaposlenih i da je stopa zaposlenosti 50,4 odsto, dok je stopa nezaposlenosti takođe rekordna, iznosi 9,67 odsto i nikada nije bila manja.

"Imamo 2.310.000 zaposlenih u Srbiji, ljudi koji plaćaju poreze i doprinose. U odnosu na broj stanovnika nikada nismo imali toliki broj zaposlenih i nikada manju nezaposlenost. Pre deset godina, stopa nezaposlenosti bila je 25,9 odsto, svaki četvrti građanin u Srbiji nije imao posao", naglasio je Mali.

U Srbiji će od 1. januara naredne godine prosečna penzija biti 390 evra, a već od decembra ove godine prosečna plata iznosiće 840 evra, izjavio je danas ministar finansija i potpredsednik Vlade Srbije Siniša Mali.

On je za RTS rekao da je država potpuno u dinamici da do kraja 2025. godine prosečna plata u Srbiji bude preko 1.000 evra, a prosečna penzija od 430 do 450 evra.

Mali je podsetio da je više od 200.000 zaposlenih u javnom sektoru, odnosno prosvetari, medicinske sestre i tehničari, kao i negovateljice u ustanovama socijalne zaštite, već dobilo prvi deo plate za septembar uvećan za 5,5 odsto, dok su plate u celom javnom sektoru povećane za 12,5 odsto 1. januara ove godine.

"Svima njima, a i ostalima u javnom sektoru sledi još jedno povećanje od 1. januara naredne godine od najmanje 10 odsto. Kada pogledate ta povećanja, to je preko 30 odsto povećanje plata u javnom sektoru samo za ovu godinu, što je daleko iznad nivoa inflacije", naveo je Mali.

On je podsetio da je pre 10 godina prosečna plata u Srbiji bila 331 evro, a prosečna penzija 204 evra. Ministar je dodao i da penzionere u Srbiji već od 1. oktobra očekuje vanredno povećanje penzija od 5,5 odsto, da se od 1. januara naredne godine penzije povećavaju za još 14,8 odsto, a da ih krajem novembra, početkom decembra očekuje i jednokratna pomoć od 20.000 dinara.

"Kada pogledate prošlu i ovu godinu, desilo se ono što se nikada u istoriji nije desilo. Neverovatnu smo stvar uspeli da uradimo, a pri tom smo sačuvali makroekonomsku stabilnost. Nama su ukupno penzije porasle i porašće zajedno sa ovim povećanjem 56,1 odsto samo za dve godine", naglasio je Mali.

On je najavio i da penzionere u narednom periodu očekuju brojne pogodnosti uz penzionersku karticu, koje od 1. oktobra treba da zažive.

Prema njegovim rečima, do petka se za tu karticu prijavilo skoro 900.000 penzionera.

"Osim pokazivanja velikog poštovanja i zahvalnosti, želimo da im olakšamo treće doba. Za sedam dana ćemo imati i veliki događaj. Tada kreće primena penzionerske kartice. I na ovaj način pokazujemo koliko se država bori za naše najstarije građane i koliko želimo da im olakšamo treće doba", kazao je Mali.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je udeo javnog duga u bruto društvenom proizvodu (BDP) Srbije 51 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto.

On je za RTS kazao da je prosek evropske zone negde oko 91 ili 92 odsto.

"Imamo sjajne makroekonomske rezultate. Uspeli smo da sačuvamo tu stabilnost. Nama privreda i dalje raste. Kada pogledate prvi kvartal imamo 0,9 odsto rast BDP, drugi kvartal rast 1,7 odsto, a ukupno već sedam zemalja u evro zoni ima negativan rast i ušli su polako u recesiju, a jedna mala zemlja kao što je Srbija pokazuje dobre ekonomske rezultate u doba ove krize koja nikada nije bila veća", kazao je Mali.

On je naveo i da će inflacija u decembru biti osam odsto, dok se za narednu godinu projektuje njen prosek od 4,9 odsto. "Definitivno inflacija ide dole i svaki proizvod koji je na sniženju doprinosi tome", rekao je Mali i dodao da ništa nije slučajno i da država vodi računa o svakom detalju i bori se iz dana u dan da olakša život građana Srbije i podigne njihov životni standard.

Prema njegovim rečima, ova inflacija je uvezena, a Srbija nije ni izazvala konflikt u Ukrajini, ni energetsku krizu, ni koronu, ali kao sa svakim drugim izazovom, kako je naglasio, svi zajedno ćemo se izboriti.

" Zato je važno da budemo jedinstveni, da budemo složni i da se da podrška predsedniku i da se konkretnim aktivnostima bavimo", rekao je Mali i naglasio da će konkretno povećanje plata i penzija umnogome olakšati život građanima Srbije i doprineti njihovom životnom standardu.

Mali je podsetio i da projekat "Bolja cena" ulazi u drugu nedelju i da je ta akcija dala efekte. "Pokušavamo da u razgovoru sa maloprodajnim lancima smanjimo cene osnovnih životnih namirnica i drugih koje su važne, i to daje efekat", kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sutra počinje isplata 10.000 dinara za decu! Mali: Za jednokratnu pomoć države prijavilo se 1,1 milion dece

Izvor: Blic, 24.Sep.2023

"Svako obećanje koje smo dali ispunjavaom", rekao je ministar finansija Siniša Mali na RTS. Za jednokratnu pomoć države u iznosu od 10.000 dinara prijavilo se 1,1 milion dece.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.