Izvor: RTS, 03.Nov.2021, 15:40

Mali: Radovi na gradnji Beogradskog metroa počinju 22. novembra

Radovi na izgradnji Beogradskog metroa počinju 22. novembra na Makiškom polju, najavio je ministar finansija Siniša Mali, nakon potpisivanja ugovora o Projektu izgradnje infrastrukture za metro.
Potpisivanje ugovora omogućiće da 22. novembra počne uzgradnja prve linije metroa. Ugovor o izgradnji depoa biće potpisan u februaru, a za izgradnju pristupnih saobraćajnica u martu sledeće godine, kažu nadležni. U julu će biti potpisan ugovor >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o izgradnji stanica i tunela, a u novembru će početi izgradnja depoa na Makiškom polju.

Početak izgradnje saobraćajnica nas očekuje u maju, a stanica u septembru 2023. rečeno je nakon što su ugovor potpisali ministar građevinarstva Tomislav Momirović, gradski sekretar za stambene i komunalne poslove Nikola Kovačević, direktorka Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Dušica Anđelković i ovlašćeni predstavnik kompanije "Pauer Čajna" Jang Bo.
Vozovi će biti kupljeni početkom 2026, a završetak prve linije metroa i otvaranje za saobraćaj, kako kažu, planirani su za 2028. godinu. Druga linija metroa treba da bude završena do 2030 godine. Francuske kompanije obezbediće kompozicije i izgradiće podsisteme, a Kinezi će izvoditi građevinske radove.
Deo koji će graditi francuske firme, vredan 454 miliona evra, finansiraće se na osnovu sporazuma koji je Vlada Srbije prošle godine potpisala sa francuskom vladom.
Kineske banke uglavnom fiansiraju projekte koje realizuju njihove komopanije, tako da će preostala sredstva za izgradnju prve linije najverovatnije biti obezbeđena na taj način. Izgradnja prve dve linije trebalo bi ukupno da košta 4,4 milijarde, a cela investicija, zajedno sa trećom linijom, procenjuje se na 6,2 milijarde evra.
Trasa duga 21 kilometar sa 21 stanicomMinistar Mali je, nakon što je sa kineskom kompanijom "Pauer Čajna" potpisan ugovorni sporazum za Projekat izgradnje infrastrukture i nasipanje platoa za depo metroa na Makiškom polju, rekao da je potpisivanjem tog dokumenta zvanično počela gradnja prve linije metroa (od Makiškog polja do Mirijeva)
"U ponedeljak, 22. novembra na Makiškom polju, videćete veliki broj radnika, krećemo sa ostvaranjem sna, koje su generacije pre nas sanjale", kazao je Mali.
Ministar je naglasio da taj san znači lepšu i bolju budućnost, kao i da je beogradski metro simbol uspeha i jake Srbije.
Ministar građevinarstva Tomislav Momirović, koji je potpisao ugovor sa predstavnicima kineske kompanije, kazao je da je ovo veliki dan za Beograd i Srbiju, jer posle više od 50 godina prazne priče počinje realizacija projekta gradnje Beogradskog metroa.
Najavio je da će prva linija biti završena 2028, a druga 2030. godine.
Momirović kaže da je potpisivanju prvog ugovora prethodila ozbiljna priprema, s obzirom da su projekti gradnje metroa veoma teški i skupi.
"Nijedan grad veličine Beograda ne može da se razvija bez metroa, ako želimo da poboljšamo saobraćaj i ekolosksu perspsktivu Beograda moramo da izgradimo metro", poručio je ministar građevinarstva.
Takođe, istakao je da projekat beogradskog metroa donosi razvojnu perspektivu ne samo za Beograd već i srpsku privredu.
Prva linija od Makiškog polja vodi ispod Požeške, spušta se pored Ade, Beograda na vodi, ispod Savskog trga, Trga republike, Francuskom ulicom, pored Luke Beograd do Ade Huje i nastavlja prema Mirijevu. Na trasi dugoj 21 kilometar biće ukupno 21 stanica.
Drga linija vodiće od Mirijeva preko Savskog trga, gde će se ukršatai sa prvom linijom, do depoa na Bežaniji. Treća linija gradiće se od Banjice do Bežanije.
Nadležni su uvažili primedu Udruženja "Po meri metro", tako da se planira i da se u kasnijoj fazi od prve linije izgradi krak koji će povezati Vidikovac, Cerak, Labudovo i Petlovo brdo.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potpisan ugovor o gradnji depoa na Makiškom polju za beogradski metro

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Nov.2021

Ugovor o izgradnji infrastrukture i nasipanje platoa za depo beogradskog metroa u Makiškom polju potpisan je danas u Beogradu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Gradnja metroa počinje 22. novembra

Izvor: N1 televizija, 03.Nov.2021

U ponedeljak, 22. novembra počinju radovi u Makiškom polju na izgradnji prve linije Beogradskog metroa, rečeno je danas na potpisivanju sporazuma za Projekat izgradnje infrastrukture za metro.

Nastavak na N1 televizija...

Potpisan ugovor o gradnji depoa na Makiškom polju za beogradski metro

Izvor: Beta Video, 03.Nov.2021

BEOGRAD - U Skupštini grada danas obavljeno potpisivanje Sporazuma za Projekat izgradnje infrastrukture i nasipanje platoa za depo metroa u Makiškom polju. Prisustvovali su ministar finansija Siniša Mali, ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, zamenik gradonačelnika...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.