Izvor: RTS, 16.Jul.2020, 19:55

Mali: Priliv u budžet 4,6 milijardi veći od očekivanog

Priliv u budžet po osnovu PDV-a je 50,1 milijardu dinara, što je za 4,6 milijarde više od očekivanog, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.
"Ohrabruju me podaci, koje smo dobili juče, 15-og u mesecu. Očekivali smo priliv od PDV-a 45,5 milijarde, a ukupno smo ostvarili 50,1 milijardu. To je 4,6 milijarde više nego smo predvideli rebalansom budžeta", rekao je Mali za Tanjug.


Još je značajnije što je u toj cifri, najveći >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << deo domaći bruto PDV, što je pokazatelj intenzivne privredne aktivnosti u zemlji, naveo je Mali.
"Mnogo je bolje nego što smo očekivali u februaru ili martu kada smo pravili rebalans. Ohrabruje me to, iz meseca u mesec bolji su nam rezultati po pitanju priliva u budžet, intenzivne privredne aktivnosti. To ohrabruje da ćemo ispuniti planove i da ćemo do kraja godine biti i ostati prvi u regionu i u Evropi po stopi rasta", rekao je Mali.
Srbija je po prvi put ne samo na Balkanu, nego i u Evropi lider po stopi rasta, kaže za Tanjug ministar finansija Siniša Mali povodom najnovijeg izveštaja Evropske komisije u kojem je EK potvrdila da je Srbija ostvarila rast od pet odsto u prvom kvartalu.
"To je sjajna vest za građane i potvrda odgovorne ekonomske politike i uspeha reformi koje smo sprovodili u prethodnih nekoliko godina", rekao je Mali.
Kako je rekao, ono što je za mnoge zemlje i u regionu i Evropi bila nedostižna cifra, za Srbiju je bilo dostižno u prvom kvartalu.
"To nas ohrabruje za celu godinu. Sačekaćemo rezultate za drugi kvartal ove godine, ali očekuejumo da će polako srpska ekonomija da se oporavlja i nakon pandemije koronavirusa", rekao je Mali.
On je dodao da i MMF i Svetska banka u prognozama za 2021. godinu predviđaju da će Srbija imati najmanji pad ili najveći rast od svih zemalja u regonu i Evropi.
"Moramo nastaviti sa odgovornom ekonomskom politikom, da se do kraja godine potpuno stabilizujemo, kako bismo već naredne godine ostvarili stopu rasta o kojima pričaju MMF i SB, a to je stopa rasta od šest, sedam odsto i više", rekao je Mali.
To, naveo je, za građane znači da je naša privreda potpuno stabilna, znači nova radna mesta i više investicija.
"Ukoliko imate visoku stopu rasta, to znači i bolje punjenje budžeta, od toga zavisi i visina plata i penzija. Tako da smo na dobrom putu", zaključio je Mali.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.