Mali: Podrška kineskih partnera velikim srpskim projektima

Izvor: B92, 26.Apr.2023, 12:25

Mali: Podrška kineskih partnera velikim srpskim projektima

Ministar finansija Siniša Mali i predsednik kineskog osiguravajućeg društva Sinosure Hetai Šeng potpisali su danas Memorandum o razumevanju.

Sporazum će biti osnova za kasnije definisanje kvote osiguranja za 2023. godinu za projekte, kao što su Beogradski metro, Nacionalni stadion i Čista Srbija.

"U poslednjoj deceniji smo u Srbiji pokrenuli velike infrastrukturne projekte, povezali smo zemlju auto-putevima i započeli kapitalne projekte poput izgradnje beogradskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << metroa. Zato nam je važan dobar partner u tom poslu, kao što je Sinosure. Ovaj memorandum je bitan za Srbiju i Kinu, naše dve prijateljske zemlje koje mnogo sarađuju naročito u izgradnji infrastrukture", rekao je Mali u Palati Srbija, nakon potpisivanja memoranduma.

Kako kaže, ostvarujemo i veliku trgovinsku razmenu, a trenutno pregovaramo i o Sporazumu o slobodnoj trgovini sa Kinom koji će dodatno intenzivirati ekonomsku saradnju dve zemlje, naveo je Mali.

On je istakao da u ovom trenutku veliki broj kineskih kompanija radi na gradilištima širom zemlje, zbog čega je ovaj vid podrške, kako je rekao, još značajniji, saopštilo je ministarstvo.

Potpredsednik vlade Mali zahvalio je na dosadašnjoj saradnji sa ovim osiguravajućem društvom i istakao da su veliki projekti, kakav je upravo izgradnja metroa u Beogradu, od kapitalnog značaja za nastavak razvoja Srbije. Šeng je istakao da su Kina i Srbija kroz istoriju pokazale da su dobri prijatelji i partneri.

"Sada nas veže i čelično prijateljstvo, a pod vođstvom naša dva predsednika razvilo se strateško partnerstvo na obostranu korist naših država, posebno od kako smo konkretizovali saradnju kroz inicijativu Pojas i put", rekao je Šeng.

On je dodao da saradnja Srbije i Kine ima veliki potencijal, naročito u oblasti infrastrukture, te da projekti koje podržava ova osiguravajuća kuća zadovoljavaju infrastrukturne potrebe Srbije i od značaja su za unapređenje ekonomske saradnje.

"China export & credit insurance corporation" (Sinosure) je osiguravajuće društvo koje je 2001. godine osnovala i podržala kineska država radi promovisanja spoljnoekonomskog i trgovinskog razvoja i saradnje Kine.

Osiguranjem izvoznih kredita od rizika neplaćanja, Sinosure promoviše kineski izvoz roba, tehnologija i usluga, posebno izvoz visokotehnoloških i kapitalnih proizvoda sa visokom dodatom vrednošću, kao što su mehanički i električni proizvodi.

Glavni proizvodi i usluge uključuju srednjoročno i dugoročno osiguranje izvoznih kredita, osiguranje prekomorskih investicija, osiguranje kratkoročnih izvoznih kredita, osiguranje domaćih trgovinskih kredita, obveznice i garancije i reosiguranje u vezi sa osiguranjem izvoznih kredita, upravljanje potraživanjima i drugo. U Srbiji su do sada Sinosure polisom osigurani projekat izgradnje toplodalekovoda, projekat izgradnje državnog puta Loznica – Valjevo – Lazarevac, deonica Iverak – Lajkovac, projekat Čista Srbija za 11 opština, projekat sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda centralnog kanalizacionog sistema grada Beograda, izgradnja novog čeličnog lučnog mosta na Savi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.