Mali: Iz budžeta za vinare 8,9 miliona evra

Izvor: SEEbiz.eu, 14.Feb.2020, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Iz budžeta za vinare 8,9 miliona evra

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je država za razvoj vinogradarstva u 2020. godini izdvojila 8,9 miliona evra što je tri puta više nego protekle godine.

„Vizije i ideje vinara biće usvojene u narednih par nedelja u Strategiji razvoja vinarstva i vinogradarstva Srbije do 2030 i to je pravi način da se definišu ciljevi i putokaz kako bi ova industrija rasla i postala brend Srbije", rekao je Mali na svečanosti povodom Svetog Trifuna, dana vinogradara, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << a na kojoj su proglašeni pobednici u osam kategorija birani između 295 uzoraka 110 vinarija.

Mali je rekao da su vinari na sastanku kome je prisustvovao i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović naveli da im za promociju, zasade i subvenciju treba 8,9 miliona evra.

„Tačno toliko koliko su tražili je u budžetu za 2020, a to je tri puta više nego prošle godine. Mali korak, koji je pokazatelj koliko smo spremni da promenimo u ovoj industriji da vinska industrija i vino postanu brend Srbije", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, želja je da imamo razglednice vinograda ne samo iz Toskane i Francuske već iz Smedereva, Jagodine, Fruške gore, Vranja i drugih delova Srbije koji su postali ili će postati još prepoznatljiviji po vinu.

Inicijativu za osnivanje tog udruženja dao je, kako ističe, predsednik Srbije.

Uveren sam da predsednik nije u Minhenu da bi bio ovde i probao svako vino u želji da što pre ova industrija što bolje napreduje, rekao je Mali.

Na svečanosti „Sveti Trifun na Savskom Vencu" u kući Kralja Petra I predsednik Saveza Božidar Aleksandrović rekao je za Tanjug da je vino u Srbiji na zavidnom nivou i dodao da će kvalitet rasti povećanjem broja zasada.

„Cilj organizatora svečanosti je da se vidi gde se danas nalazi kvalitet srpskog vina, jer je pred nama 10 godina intenzivnog razvoja gde je predviđeno podizanje na hiljada hektara vinograda i investiranje u opremanje vinarija, razvoj vinskog turizma, promociju vinskih regija i srpskih vina u zemlji i inostranstvu", rekao je Aleksandrović, prenosi Tanjug.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.