Mali o Ekspo 2027: Srbija postaje centar sveta – uložićemo do 14 milijardi evra FOTO

Izvor: B92, 07.Jan.2024, 23:27

Mali o Ekspo 2027: "Srbija postaje centar sveta – uložićemo do 14 milijardi evra" FOTO

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je EXPO šansa da dalje nastavimo naš rast i naš razvoj.

"Prvog decembra 2026. imamo obavezu da predamo ključeve učesnicima EXPO-a. Ja pozivam građane Srbije, kada prolaze obilaznicom, da pogledaju - radovi već teku. Mi smo domaćini najveće svetske manifestacije 2027. Pobedili smo najveće svetske zemlje, ono što je Vučićeva želja je da mi pod kišobranom EXPO-a 2027. godine napravimo jedan kvantni skok kada je u pitanju ekonomija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << turizam, infrastruktura", rekao je Mali.

On je naveo da će se u narednim godinama raditi sa svim zemljama sveta, imaćemo dodaje, priliku da unapredimo trgovinu i Srbiju uopšte.

"Hajmo svi samo da zamislimo kakva će Srbija biti ako sve ovo uspemo da završimo i uradimo do 2027. godine", rekao je Mali.

Kako kaže, sve zemlje sveta se bore da budu domaćini takvog jednog događaja.

Dodaje da je to velika čast i ekonomski pokretač jedne zemlje i regiona.

Pročitaje još:

Vučić najavio ko će da živi u stanovima građenim za Expo 2027

Vučić: Ekspo je za nas prilika; Mali: Trebalo je da do sada naučim da nema odmora VIDEO

Ministar finansija je nadavno istakao da će Ekspo 27 biti najveći građevinski poduhvat u ovom delu Evrope.

Srbija će biti domaćin za više od 120 zemalja. Svi oni će doći u Beograd da se predstave, što će biti prilika da se razgovara o saradnji, privredi, o novim radnim mestima.

"Ekspo je najvažniji događaj u poslednjih nekoliko decenija. Srbija je dobila najveći broj glasova, što je potvrda svega onoga što smo radili. 2012. smo bili na ivici bankrota, a 15 godina kasnije bićemo centar sveta. Doći će više od tri miliona ljudi", rekao je Mali.

"U ta tri meseca imaćemo tri miliona posetilaca. Kako je predsednik rekao, sve merimo do 2027. godine. Iskoristićemo Ekspo i idemo korak dalje. Gledamo to kao novu razvojnu šansu. Kao što je Ruzvelt pokrenuo Nju dil, tako mi planiramo da uložimo od 12 do 14 milijardi evra u ceo ovaj projekat. Ulagaćemo ne samo u prestonicu već u celu Srbiju", dodao je Mali.

Srbija je u jakoj konkurenciji u Parizu pobedila Argentinu, Minesotu, Tajland i špansku Malagu, tako dobivši da se u našoj zemlji održi svetska izložba Ekspo 2027.

Organizacija ove manifestacije će za našu zemlju značiti priliv novca, investicije koje će se višestruko vratiti, prelivanje na ugostiteljstvo, turizam, hotelijerstvo, nova radna mesta, rast zarada u tim granama. Posledično, to će značiti i veći privredni rast i jaču snažniju ekonomiju.

Inače, specijalizovana izložba "BEOGRAD EXPO 2027/EXPO BELGRADE 2027" sa temom "Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve"/"Play for Humanity – Sport and Music for All" biće održana u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine.

Specijalizovana izložba "Ekspo 2027" će biti održana pored Nacionalnog stadiona u Surčinu.

Pročitajte još:

Mali o Ekspo 2027: "Srbija postaje centar sveta – tri miliona posetilaca" FOTO/VIDEO

Mali na Tik-Toku sa saosnivačem Epla: "Došao je da vidi kako napreduje Expo 2027"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mali: Expo 2027 je šansa da dalje nastavimo naš rast i razvoj FOTO

Izvor: B92, 08.Jan.2024, 09:58

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je EXPO šansa da dalje nastavimo naš rast i naš razvoj..."Prvog decembra 2026. imamo obavezu da predamo ključeve učesnicima EXPO-a. Ja pozivam građane Srbije, kada prolaze obilaznicom, da pogledaju - radovi već teku. Mi smo domaćini najveće svetske...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.