Malezija optužuje: Goldman Sachs nas je prevario u poslovanju s 1MDB fondom

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Nov.2018, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malezija optužuje: Goldman Sachs nas je prevario u poslovanju s 1MDB fondom

KUALA LUMPUR - Investicijska banka Goldman Sachs „prevarila” je Maleziju u poslovanju s njezinim državnim fondom 1MDB koji je pod istragom zbog korupcije i pranja novca, izjavio je u utorak malezijski premijer Mahathir Mohamad.

SAD, Malezija i još najmanje četiri druge države istražuju kako su milijarde dolara nestale iz fonda 1MDB kojeg je osnovao bivši malezijski premijer Najib Razak.

Američki tužitelji podigli su početkom mjeseca kaznene prijave protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << dvojice bivših bankara Goldman Sachsa, a jedan od njih, Tim Leissner, izjasnio se krivim za pranje novca i kršenje zakona o korupciji u inozemstvu.

Goldman Sachs zaradio je oko 600 milijuna dolara u naknadama za svoj rad s fondom 1MDB, koji je uključivao tri ponude obveznica u 2012. i 2013. godini, a kojima je prikupljeno ukupno 6,5 milijardi dolara.

„Postoje dokazi da je Goldman Sachs napravio stvari koje nisu u redu. Očigledno su nas ljudi iz Goldman Sachsa prevarili”, rekao je Mahathir te dodao kako kontrola procedura banke „ne radi baš dobro”.

Glasnogovornik Goldman Sachsa u Hong Kongu odbio je komentirati te optužbe, a ta američka banka je u ponedjeljak porekla bilo kakve prijestupe.

Cijena dionice Goldman Sachsa pala je u ponedjeljak na Wall Streetu više od 7 posto, zaronivši na najnižu razinu u gotovo dvije godine, nakon što je malezijski ministar financija Lim Guan Eng izjavio kako će Malezija tražiti od banke „povrat svih” naknada od rada s fondom 1MDB.

Američko ministarstvo pravosuđa priopćilo je kako su visoki dužnosnici fonda i njihovi suradnici između 2009. i 2014. godine pronevjerili 4,5 milijardi dolara iz 1MDB.

Bivši premijer Najib optužen je za korupciju u Maleziji u sklopu istrage u vezi 1MDB fonda. Tvrdi da nije kriv te je porekao bilo kakve prijestupe.

Malezijski financijer Low Taek Jho je također optužen od stane američkih tužitelja.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Američki bankari "prevarili" Maleziju

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Nov.2018, 08:35

KUALA LUMPUR - Investicijska banka Goldman Sachs "prevarila" je Maleziju u poslovanju s njenim državnim fondom 1MDB, koji je pod istragom zbog korupcije i pranja novca, izjavio je malezijski premijer Mahathir Mohamad.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.